een weekeinde vol voetbal

Met veel gejuich, lovende woorden en fraaie cadeaus nam Feyenoord na afloop van het duel met SC Heerenveen (6-2) afscheid van Roy Makaay. De 35-jarige spits werd op de schouders rondgedragen in de Kuip. Hij scoorde drie keer in zijn officiële afscheidswedstrijd. „Je hebt je carrière fantastisch ingekleurd”, zei algemeen directeur Erik Gudde. „Je hebt een prijzenkast waar iedere voetballer jaloers op is. Misschien is dit nog niet alles, want we hopen op een prachtige toegift donderdag in de bekerfinale tegen Ajax.” Makaay bedankte de club en het Legioen. „Het waren 17 fantastische voetbaljaren. Ik ben er trots op dat ik die heb mogen afsluiten bij deze geweldige club.” Na zijn applauswissel vloeiden op de reservebank de tranen. „Ik heb twee minuten met een handdoek over mijn hoofd gezeten”, zei de spits. „Er ging veel door me heen.”

Feyenoord passeerde op de ranglijst AZ, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen PSV. Daardoor moet AZ al in de derde voorronde van de Europa League aantreden, terwijl Feyenoord een ronde later instroomt. Toch nam coach Dick Advocaat tevreden afscheid van de club. Advocaat voldeed aan zijn belangrijkste missie: Europees voetbal halen. Bij zijn aanstelling in december leek dat ver weg voor AZ. „De ploeg heeft vanaf het begin getoond terug te willen keren op een hoog niveau. Qua resultaten ging het aanvankelijk niet zo goed, qua arbeid en beleving wel.” Vanaf februari ging het lopen, met een serie van 14 duels zonder nederlaag. Wat dat belooft voor komend seizoen? „Alles hangt af van welke spelers vertrekken en wie bij AZ blijven”, zei Advocaat, die aan de slag gaat als bondscoach van Rusland.

Trainer Harm van Veldhoven van Roda JC keek gisteren blij verrast terug op de door Roda JC met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Willem II. Van Veldhoven noemde het ongelooflijk dat zijn ploeg zich heeft geplaatst voor de play-offs voor Europees voetbal. Daarin speelt de club tegen Heracles. Het andere duel in de play-offs – met als inzet het laatste Nederlandse ticket voor de voorronden van de Europa League – gaat tussen FC Groningen en FC Utrecht. Van Veldhoven: „Een jaar geleden streden we om niet te degraderen, nu hebben we uitzicht op Europees voetbal. Een ongelooflijke prestatie als je kijkt waar we vandaan komen.”

Peter Bosz keert terug als trainer bij Heracles Almelo. De 46-jarige coach volgt Gertjan Verbeek op, die komend seizoen bij AZ aan de slag gaat. Bosz heeft een contract voor twee jaar ondertekend.

Patrick Pothuizen is de nieuwe recordhouder wat betreft het aantal ontvangen gele kaarten in de eredivisie. De verdediger van NEC kreeg gisteren in de thuiswedstrijd tegen Ajax de 84ste gele kaart in zijn loopbaan. Pothuizen deelde tot gisteren het record met Jean-Paul de Jong, oud-speler van FC Utrecht.

In de Primera Division maakte koploper FC Barcelona geen fouten in de strijd om de landstitel. Barça won zaterdag het uitduel met Villarreal met 4-1. Lionel Messi opende de score, Xavi en Bojan Krkic bepaalden de ruststand op 0-3. In de tweede helft deed Joseba Llorente iets terug, maar Messi bepaalde vlak voor tijd met zijn 29ste competitiedoelpunt de eindstand op 4-1. Real Madrid bleef in het spoor van Barcelona door een moeizame 3-2 zege op Osasuna. Real, dat twee keer een achterstand wegwerkte in het thuisduel, heeft één punt minder.

In de Premier League is Chelsea weer een stap dichter bij de eerste landstitel sinds 2006. De ploeg uit Londen won gisteren, op de voorlaatste speeldag, de uitwedstrijd tegen Liverpool met 2-0. Didier Drogba en Frank Lampard maakten de doelpunten voor Chelsea, dat één punt voorsprong heeft op Manchester United. De ploeg van coach Alex Ferguson, de afgelopen drie seizoenen kampioen van Engeland, won met 1-0 bij Sunderland. Nani maakte het winnende doelpunt voor Manchester.

Paris Saint-Germain heeft een tegenvallend seizoen in de Franse voetbalcompetitie goed gemaakt door de nationale beker te veroveren. De Parijse club won zaterdag in het Stade de France met 1-0 van Monaco. In de verlenging maakte Guillaume Hoarau het winnende doelpunt. PSG won de beker voor de achtste keer en verzekerde zich daarmee van deelname aan de Europa League.