E-reader als cadeau levert veel problemen op

Niet alleen voor bibliotheken leveren e-books problemen op (Opinie & Debat, 24 april), ook voor de gebruikers zijn de licenties op e-books een onoverkomelijke drempel. Ze zijn veel te rigide om bruikbaar te zijn.

Mijn schoonzus dacht een leuk verjaarscadeau voor mijn vrouw te hebben, en heeft voor haar bij een bekende webwinkel een e-reader gekocht. Omdat een lege e-reader niet zo leuk is, heeft ze meteen een paar e-books gekocht en op het apparaat geladen. Een paar weken geleden heb ik bij dezelfde webwinkel wat boeken gekocht om op het apparaat te laden. Nu blijkt dat ik dat niet kan, want de licentie zegt dat mijn schoonzus als enige boeken op het apparaat mag laden.

De boeken die ik gekocht heb, kan mijn schoonzus niet op het apparaat zetten omdat ze met mijn e-mailadres zijn gekocht en niet met het hare. We hebben nu een situatie dat mijn vrouw een bijna leeg e-book heeft, en dat ze er niet zelf boeken op kan zetten. Mijn schoonzus kan dat wel, zolang zij ze zelf koopt. Wij hebben dus momenteel boeken die we niet kunnen lezen, en een apparaat waar we geen boeken op kunnen zetten. Enige weken e-mailwisseling met de webwinkel heeft nog niet voor een oplossing gezorgd.

Frank van der Linden

Eindhoven

    • Frank van der Linden