boekberichten

Dit jaar doet bij de Britse verkiezing voor Dichter des Vaderlands Michael Horovitz mee. Hij is beatdichter, uitgever van het poëzietijdschrift New Directions en muzikant. Hij heeft grote plannen: alles wat maar een beetje poëtisch is, mag bij het domein van de poëzie betrokken worden: „Popmuziek, rap, rock-’n-roll en beeldende kunst. De boel moet opgeschud, niet op een negatieve, destructieve manier maar zoals Shakespeare het deed, die het vers zijn prominente plaats in de cultuur teruggaf.” Ho- rovitz heeft niets dan lof voor zijn tegenkandidaten, maar verwacht wel dat ze het „op een heel traditionele manier” goed doen. Woensdag zijn de definitieve nominaties bekend.

Zweedse Salinger gaat in hoger beroep

Een van de laatste rechtszaken die J.D. Salinger bij leven had gewonnen, was die tegen de auteur van Coming through the Rye, de Zweedse schrijver Fredrik Colting. Maar die kan in beroep, al heeft dat met de dood van Salinger niets te maken. Diens copyright zal nog 75 jaar beschermd blijven, en het hof van beroep gaf al aan dat het niet verwachtte dat Colting alsnog zal winnen: „De meeste van dergelijke zaken worden in het voordeel van Salinger en zijn erfgenamen beslist”, meldt BBC News. Het verweer van Colting is en blijft dat hij een literair commentaar heeft willen schrijven.

Zie ook: nrcboeken.nl enwww.depapierenman.nl