'Bij paarden is het net als bij mensen'

Ondanks de stortbuien hield Gerco Schröder (31) gisteren het hoofd koel bij de NK voor springruiters.

Weinig in het leven van springruiter Gerco Schröder is zo belangrijk als zijn paarden. Het leven van de Twent staat in het teken van de dieren. Waar Jeroen Dubbeldam gisteren ten val kwam, sprong Schröder op zijn favoriete paard naar de winst.

Hoe kijkt u terug op dit NK?

„Dit is natuurlijk supermooi, het verliep allemaal top. Ik was van tevoren al van plan om agressief van start te gaan en dat pakte goed uit. Na de eerste manche stond ik aan de leiding. Door die stortbui veranderden de condities. De bodem werd zwaarder en als ruiter moet je dan anticiperen. Ik ben heel blij dat dat goed lukte. Ik hield het hoofd koel. Jeroen streed ook voor het podium en het is heel rot voor hem dat hij in de laatste ronde ten val kwam. We trekken veel samen op en gunnen elkaar goede prestaties. Maar dit soort dingen hoort helaas ook bij de paardensport.”

Hoe belangrijk is uw paard?

„Ontzettend belangrijk. Bij paarden is het net als bij mensen; het ene paard heeft meer talent dan het andere. Dit is mijn beste paard. New Orleans heeft veel vermogen, kan hoog springen en heeft goede reflexen. Natuurlijk is de ene ruiter ook beter dan de andere. Ik vind het moeilijk om te zeggen waarin ik beter ben dan anderen, maar in ieder geval blijf ik altijd rustig. Ook als de weersomstandigheden ineens veranderen.”

Hoe lang gaat u nog door?

„Paarden zijn mijn leven; ik ben veel bezig met het opleiden van jonge paarden voor de topsport. Doordat ik vaak onderweg ben met de paarden krijg ik een hele speciale band met ze. Ik hoop dit nog heel lang te doen. Je toekomst in de paardensport hangt ook af van sponsoren. Gelukkig heb ik in Eurocommerce een goede. Over twee weken rijd ik in ieder geval de volgende grote wedstrijd: de landenwedstrijd in La Baule.”

    • Daan Heijink