Autobom New York nog raadsel

Beelden van beveiligingscamera’s tonen een onbekende blanke man die bij de auto stopt, zijn shirt uittrekt en al weglopend naar de auto omkijkt. Foto’s AP A frame made from a surveillance video released by the New York Police Monday April 3, 2010, shows a man, right, pick up a bag after removing a shirt in an alleyway in New York. Police investigating a failed car bomb left in Times Square say the videotape tape shows a possible suspect. (AP Photo/NYPD)

De autoriteiten van New York zeggen geen bewijs te hebben dat de autobom op Times Square het werk is van de Pakistaanse Talibaan of andere militante groeperingen. De politie zoekt een blanke man die op beelden van beveiligingscamera’s naar de auto omkijkt.

De verantwoordelijkheid voor de bom, die zaterdagavond werd gevonden in een terreinauto op het drukke punt Times Square in Manhattan, werd op internet eerder opgeëist door de Pakistaanse Talibaan als wraak voor onder meer de dood van twee topmannen van Al-Qaeda in Irak.

Volgens de New Yorkse politiecommissaris Raymond Kelly is er echter „geen bewijs” voor deze claim. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een link met Al-Qaeda of een andere militante organisatie, volgens de burgemeester van New York, Michael Bloomberg.

Het politieonderzoek richt zich momenteel op een onbekende blanke man die op beelden van beveiligingscamera’s staat. De man, vermoedelijk een veertiger, loopt weg van West 45th Street waar de auto was geparkeerd. De man stopt bij de auto en trekt een donker shirt uit waar hij een rood shirt onder draagt. Als hij wegloopt, kijkt hij over zijn schouder naar de auto om. De politie omschrijft de man niet als verdachte, maar als iemand die ze willen verhoren.

„Een terreurdaad hoeft niet noodzakelijkerwijs het werk te zijn van een organisatie”, zei commissaris Kelly. „Een individu kan het ook alleen uitvoeren.”

Een mogelijk doelwit is volgens Amerikaanse media ook het hoofdkantoor van Viacom, eigenaar van Comedy Central dat de animatieserie South Park uitzendt. De makers van South Park werden onlangs bedreigd wegens satire over de profeet Mohammed.

De geïmproviseerde autobom werd zaterdagavond gevonden in een geparkeerde Nissan Pathfinder uit 1993 met draaiende motor en met de alarmlichten aan. Twee straatventers alarmeerden de politie omdat er rook uit de ramen kwam en er een kruitlucht hing. De explosieven opruimingsdienst heeft de bom vervolgens onschadelijk weten te maken.

De politie beschrijft de bom, gemaakt van drie flessen propaangas, twee jerrycans benzine, vuurwerk, acht zakken kunstmest en twee wekkers als timers, als „amateuristisch”. Uit testen zou blijken dat de kunstmest niet brandbaar genoeg was voor een explosie. De autobom had volgens commissaris Kelly wel een een grote vuurbal kunnen veroorzaken en slachtoffers kunnen maken.

De terreinauto had de nummerplaat van een andere auto die is teruggevonden in een garage in Stratford, Connecticut. Via het serienummer van de auto, dat is ingegraveerd in onderdelen zoals bijvoorbeeld het motorblok, heeft de politie wel de geregistreerde eigenaar getraceerd. Over het verhoor van de eigenaar zijn geen details bekend. (AP, Reuters, BBC)

Beelden van de gezochte blanke man zijn te zien via nrc.nl/buitenland