Australië: heffing op mijnbouw

De beurskoersen van mijnbouwers als BHP Billiton en Rio Tinto zijn vandaag gedaald in reactie op een Australisch voorstel om 40 procent belasting te gaan heffen op „superwinsten” van mijnbouwers. De belasting, die de Australische premier Kevin Rudd gisteren aankondigde, zou jaarlijks 9 miljard Australische dollar (6,3 miljard euro) moeten opbrengen. Het aandeel BHP Billiton daalde vanmorgen 3 procent, Rio Tinto verloor 4,3 procent.

Volgens de Australische regering maken de grote mijnbouwconcerns buitensporige winsten als gevolg van de sterk gestegen vraag naar grondstoffen als steenkool en ijzererts in landen als India en China. BHP Billiton zag de nettowinst in het eerste half jaar verdubbelen tot 6,14 miljard dollar. Rio Tinto boekte 4,9 miljard dollar winst, eenderde meer dan in de eerste helft van vorig jaar.

De mijnbouwers dreigen hun investeringen in Australische mijnen terug te schroeven en over te hevelen naar andere werelddelen. Ook waarschuwen ze voor banenverlies. „Deze voorstellen bedreigen de Australische concurrentiepositie”, zei BHP-topman Marius Kloppers in een reactie. Volgens topman David Peever van Rio Tinto wordt mijnbouw nergens zo zwaar belast als in Australië als het plan doorgaat. Analisten zien het voorstel vooral als inzet van de parlementsverkiezingen, later dit jaar. (AP)