Arrestaties op Dag van de Arbeid

Twee demonstranten die op 1 mei, de Dag van de Arbeid, in Rotterdam zijn gearresteerd, zullen met behulp van snelrecht worden vervolgd voor geweldpleging tegen politieagenten. Dat heeft een woordvoerder van de politie Rotterdam vanochtend laten weten. Twaalf andere arrestanten zijn gisteren vrijgelaten en moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

De betogers werden aangehouden bij een demonstratie van het Rotterdamse 1 mei-Comité. Enkelen van de ongeveer tweehonderd demonstranten hadden stokken bij zich. Volgens de vergunning was dat verboden. Toen de politie sommeerde de stokken in te leveren, werd dat door een aantal betogers geweigerd. Zij begonnen de agenten uit te schelden, waarop de politie ingreep. Daarbij werden honden en politiemensen te paard ingezet.

Volgens het comité waren de stokken bedoeld om spandoeken en vlaggen mee te dragen en heeft politie „grof geweld gebruikt”. Het comité gaat een klacht indienen.

In Nijmegen liep een 1 mei-betoging uit op een treffen tussen actievoerders en de mobiele eenheid. Aan het einde van een protestmars begon een aantal van de ruim tweehonderd betogers met stenen en flessen naar de politie te gooien. De politie verrichtte enkele aanhoudingen.