54 jaar 'As the world turns'

Helen Wagner was veel beter bekend als Nancy Hughes in de Amerikaanse tv-soap As the world turns. Niemand speelde zo lang één tv-rol.

Helen Wagner Foto AP In this undated publicity image provided by TeleNext Media, actress Helen Wagner is shown. Wagner, who played mild-mannered Nancy Hughes on the CBS soap opera "As the World Turns" for more than a half-century and spoke its first words, died Saturday, May 1, 2010. She was 91. (AP Photo/TeleNext Media, Lorenzo Bevilaqua) NO SALES AP

Ook zo’n 300.000 Nederlandse tv-kijkers zullen aan het idee moeten wennen: de frêle Nancy Hughes, de hoogbejaarde oermoeder van de soapserie As the world turns die hier twee keer per dag wordt uitgezonden door RTL4, leeft niet meer. Actrice Helen Wagner is zaterdag overleden. Ze was 91 jaar.

Helen Wagner stond in het Guinness Book of Records als de actrice die het langst één tv-rol heeft gespeeld. Ze was er al bij toen het Amerikaanse tv-station CBS op 2 april 1956 begon met As the world turns. Na een minuut of tien kwam ze op. Haar eerste woorden luidden: „Good morning, dear”, een typerend tekstje voor de brave moederrol die ze altijd heeft gespeeld. Vervolgens heeft Helen Wagner het volgehouden tot haar dood, al verscheen ze de laatste jaren steeds minder vaak, omdat de producenten een jeugdiger publiek trachtten te trekken met verwikkelingen rond de jongere personages. Maar ze maakte alles mee, inclusief de dramatische uitzending op 22 november 1963 toen ze – destijds nog live – een scène speelde die werd onderbroken door het nieuws over de aanslag op president Kennedy.

In de laatste jaren klaagde Helen Wagner wel eens over de onprettige eigenschappen van de meeste jongeren in de serie en het gebrek aan actie in haar eigen rol. „Niets gebeurt er ooit met haar”, zei ze in de New York Times. „Zij is degene bij wie de anderen hun hart uitstorten.”

Het eind van de serie heeft Helen Wagner net niet gehaald. Televisiezender CBS heeft al eerder aangekondigd dat er in september een eind komt aan As the world turns wegens de teruglopende kijkcijfers.

    • Henk van Gelder