110 miljard euro voor Griekenland

De ministers van Financiën uit de eurozone zijn het gisteren eens geworden over een hulppakket ter waarde van 110 miljard euro voor Griekenland. De leningen worden uitgesmeerd over de komende drie jaar.

Het pakket komt tot stand met hulp van het Internationaal Monetair Fonds, dat 30 miljard euro bijdraagt. De steun is mede bedoeld om te voorkomen dat de Griekse schuldencrisis zich verspreidt naar andere landen die de euro als betaalmiddel gebruiken. Vooral Spanje en Portugal verkeren in een eveneens penibele financiële situatie. In ruil voor de hulp accepteert Griekenland een bezuinigingsprogramma dat tot forse besparingen op de staatsuitgaven moet leiden. Ook zullen de Grieken meer belasting gaan betalen.

Volgens de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, ontvangt Griekenland de eerste betalingen op 19 mei. Het hulppakket behoeft nog wel goedkeuring van diverse nationale parlementen. Nederland draagt vijf miljard euro bij. De Tweede Kamer praat er vrijdag over.

Vooral in Duitsland bestaat veel weerzin tegen het financieel uit de brand helpen van de Grieken. Twijfels over de Duitse bereidwilligheid om Griekenland te steunen, zorgden vorige week voor onrust op de financiële markten. Desondanks zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren dat ze ervan overtuigd is dat de benodigde parlementaire goedkeuring er komt.

EU-president Herman Van Rompuy heeft voor vrijdag overleg van de regeringsleiders van landen uit de eurozone bijeen geroepen om het hele proces af te ronden. De ministers van financiën benadrukten gisteren dat de regeringsleiders niet meer aan de plannen zullen morrelen. De eurolanden kondigden al eerder een Griekse reddingsoperatie aan, maar doordat details uitbleven hield de onrust op de financiële markten aan.

De regeringsleiders bespreken vrijdag ook plannen om de begrotingsdiscipline van de eurolanden te vergroten, om extreme begrotingstekorten in de toekomst te voorkomen.