Sneak preview: Nokia N8 smartphone

Nokia_N8_01De N8 is het nieuwe topmodel smartphone van Nokia. De Finse telefoonmaker maakte afgelopen week de specificaties bekend: een 12 megapixel fotocamera, 720p video-opnames, hdmi-uitgang en een vooral het nieuwe Symbian ^3 besturingssysteem.  Met de N8 willen de Finnen weer terrein winnen op concurrenten als de iPhone van Apple, Google Android en RIM Blackberry. Die groeien snel dankzij goede smartphone-verkopen, hoewel Nokia met een marktaandeel van 41 procent op dit moment nog wel de grootste smartphone-leverancier is. Maar de afstand wordt kleiner, omdat Nokia met name op het gebied van beschikbare software en gebruiksvriendelijkheid nog wat in te halen heeft.

N8 in actie

Nokia had tijd nodig om een goede smartphone met aanraakbesturing te ontwikkelen.  De N97 was niet de iPod-killer die ‘ie had moeten zijn en bleef vooral te veel Symbian. De N900 was als eerste Maemo-telefoon te log om de massamarkt te veroveren. De N8, die vanaf  het derde kwartaal in de winkels ligt, moet wel een vuist kunnen maken tegen het Noord-Amerikaanse geweld. De Finnen zijn niet scheutig met protoypes van het nieuwe topmodel, ook niet afgelopen week tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier in Espoo, vlakbij Helsinki. Maar in de wandelgangen wil een Nokia-ontwikkelaar wel een vroege versie van het toestel tonen voor een korte sneak preview.  Hij was net een 3D-golfspelletje van Franse makelij aan het spelen. Deze demo filmen was niet mogelijk, navertellen wel. Het testapparaat is gifgroen (de N8 is in verschillende kleuren verkrijgbaar) en voelt erg licht aan met z’n 135 gram. Het 3,5 inch scherm (640 x 360 pixels)  is voorzien van een capacitive aanraaklaag. Dat reageert sneller dan de aanraaktechniek die Nokia voorheen gebruikte. Korte eerste indruk: helder oled-scherm, redelijke speakers en een stuk beter handelbaar omdat het uitschuifbare keyboard ontbreekt. De cameralens steekt aan de achterzijde behoorlijk uit, dat doet wat afbreuk aan de eigenwijze vorm. De onder- en bovenzijde van het toestel hebben karakteristieke afgeronde hoeken; doet een beetje denken aan de neus van een auto. Meer specificaties hier.

Symbian ^3

Nokia_N8_06Symbian ^3 maakt de N-serie makkelijker te bedienen dan tot nu toe het geval was. De smartphone beschikt over een aantal verschillende beginschermen (home screens) waar je doorheen bladert zoals dat ook bij iPhone en Android gaat: met een veegbeweging over het scherm. Zo blader je ook door foto’s en muziek. Om applicaties op het home screen te verplaatsen of te verwijderen moet je het scherm enige tijd achter elkaar aanraken. Elk home screen kan voorzien worden van widgets op basis van de applicaties uit de Ovi Store. Ovi is Fins voor deur, maar achter de winkeldeur staan nu maar 9.500 applicaties; veel minder dan de App Store (185.000) of Android Market (40.000 à 50.000). Nokia rekent erop dat met name de open source-gemeenschap snel voor meer software gaat zorgen om de achterstand in te halen.

Nokia’s belangrijkste troef is dat het gratis Ovi Maps weggeeft bij zijn smartphones. Door een navigatieprogramma met turn-by-turn routeaanwijzingen mee te leveren moet de verkoop van smartphones sneller groeien. Uiteindelijk is het de bedoeling om de locatiegebaseerde diensten te koppelen aan Ovi Maps en sociale netwerken. Nokia kocht daarvoor digitale kaartenmaker Navteq voor 8,1 miljard dollar. Dat geld moet terugverdiend worden door extra omzet in telefoons.  Daarnaast breidt Nokia zijn Comes with Music-aanbod uit. Een streaming aanbod à la Spotify of Grooveshark is er nog niet.

Nadruk op software

Om de vergelijking met Apple, Google en RIM aan te kunnen legt Nokia nu sterk de nadruk op software en diensten, legt strategisch directeur Seppo Aaltonen uit. “We besteden 70 procent van onze R&D-budgetten aan software.” Nokia is aan een inhaalslag bezig als het om gebruiksvriendelijkheid gaat, legt hij uit. Dat geldt zowel voor het besturingssysteem als voor de softwarewinkel Ovi Store. “Daar moet het aantal clicks worden teruggebracht zodat je in één keer een applicatie kunt kopen”, zegt Aaltonen. Nokia heeft volgens hem de testprocedures aangepast om tijdens de productontwikkeling telkens te controleren of de nieuwe diensten – en de telefoons - nog wel gebruiksvriendelijk en logisch in elkaar zitten.

Prijsstelling

De N8 kost zonder subsidie 370 euro, minder dan eerdere topmodellen van Nokia. De N97 had een adviesprijs die rond de 650 euro lag. De zware concurrentie in het smartphonesegment dwingt Nokia tot die prijsstelling: alleen zo kan het bijvoorbeeld de Noord-Amerikaanse markt openbreken, waar Nokia tot nu toe ondergesneeuwd werd door het (marketing-)geweld van de lokale grootheden Apple, Google en RIM.  De Amerikaanse markt is te belangrijk om te ontkennen, aldus Aaltonen. “Wie daar de slag wint, kan de hele wereld aan.”

Een uitgebreide reportage over Nokia vanuit Finland verschijnt binnenkort in NRC Handelsblad.

    • Marc Hijink