Verhalen over de bevrijding

We vroegen, samen met het Nationaal Archief, om verhalen over de bevrijding. Liefst persoonlijke herinner-ingen, ooggetuigeverslagen of over-geleverde belevenissen van ouders of grootouders. We kregen het allemaal: tot 1 april stroomden meer dan 380 verhalen binnen. Een oogst die een kleurrijk beeld geeft hoe Nederlanders in Nederland, Nederlands-Indië en elders hun bevrijding hebben beleefd. In deze speciale bevrijdingsbijlage vindt u een selectie.

Het beeld dat uit de verhalen oprijst, is in de eerste plaats dat van de bevrijding door kinderogen. Het zijn vooral de kinderen van toen die nog uit hun eigen ervaring kunnen putten. Nogal wat oorlogskinderen uit hongerende steden in het westen vertellen over hun maanden op het platteland, waar ze naartoe waren gestuurd omdat daar nog wat te eten was. In dit nummer treft u een dagboekje aan van een meisje dat op een schip woonde dat dergelijke kinderen het IJsselmeer overzette.

Opvallend zijn ook de traumatische herinneringen die veel kinderen van toen hebben aan de behandeling van ‘moffenmeiden’ die in het openbaar werden kaalgeschoren. Iedereen spreekt er zijn afschuw over uit. Kinderen konden niet bevatten wat daar gebeurde.

Ook ontvingen we verhalen van jonge mannen die als dwangarbeider in Duitsland werkten en dwars door het ineenstortende Duitsland moesten zien terug te komen – een wat vergeten groep oorlogsslachtoffers. Datzelfde geldt voor Nederlanders die in Indië in ‘Jappenkampen’ zaten, en na de capitulatie van Japan nog maanden zaten opgesloten wegens de Indonesische opstand.

Hun bevrijding liet nog lang op zich wachten.

De meeste ingezonden verhalen kunt u lezen op: hetverhalenarchief.nl/bevrijding, een initiatief van het Nationaal Archief. Op deze interactieve website kunt u ook nu nog uw verhaal over de bevrijding kwijt.

    • Jaco Alberts