Tekst van The Beatles op veiling

John Lennon had nog een half liedje liggen, en Paul McCartney ook. Samengevoegd werd het een van de meesterwerken van The Beatles: A day in the life (1967). Bij Sotheby’s in New York wordt op 18 juni het manuscript van het slotnummer van de elpee Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band geveild voor ten minste 500.000 dollar.

De minisymfonie geldt als een van de invloedrijkste Beatlesnummers. The Beatles zaten in hun experimentele, surrealistische periode. In het lied beschrijft Lennon een dodelijk verkeersongeval, geïnspireerd op dat van zijn 21-jarige vriend Tara Browne, erfgenaam van de Guinness bierbrouwerij. McCartneys gedeelte gaat over een forens die ontwaakt, zich naar zijn werk haast, om daar weer in slaap te vallen.

Om een overgang van 24 maten tussen Lennons begin en McCartneys middendeel op te vullen speelt een veertigkoppig orkest een atonale crescendo, dat wordt herhaald op het eind. De orkestleden kregen de opdracht om van de laagste toon op hun instrument naar de hoogste te gaan.

De BBC weigerde het lied te draaien, omdat de zin „I love to turn you on” een verwijzing naar drugsgebruik zou zijn. Terwijl de strofes: „Found my way upstairs and had a smoke/ Somebody spoke and I went into a dream” veel duidelijker op drugsgebruik wijzen. Volgens hun producer George Martin verwees dit naar het rookverbod dat hij de groep had opgelegd tijdens de opnames. Daarom slopen ze geregeld naar boven om marihuana te roken.

Zie het manuscript van ‘A day in the life’: nrc.nl/cultuurblog