Spionagefotograaf

Mensen staan op de daken bij de Laan van Meerdervoort te zwaaien naar laagvliegende vliegtuigen, waarschijnlijk Lancasters die in april 1945 een voedseldropping uitvoeren

Tientallen jaren lagen ze in een doos op zolder bij fotograaf Wim Berssenbrugge (1918-2007): een omvangrijke collectie foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Pas na de dood van de fotograaf werden ze ontdekt door onderzoeker Johan Degewij, die werkte aan een boek over Berssenbrugge, vooral bekend als reclamefotograaf.

„Niemand wist dat hij ze had, ook zijn vrouw niet”, zegt Marco van Baalen, hoofd collectie van het Haags Historisch Museum, waar vanaf 5 mei een tentoonstelling is te zien over de oorlogsfoto’s van Berssenbrugge.

Wim Berssenbrugge was als fotograaf actief voor de Haagse verzets- en spionagegroep ‘Organisatie G’. Zo fotografeerde hij vanuit Den Haag opstijgende V-2 raketten op weg naar Engeland. Ook zette hij documenten over de locaties van lanceerinstallaties op microfilm. Die werden dan door koeriers naar Londen gesmokkeld.

„Mogelijk is dat de reden dat hij er niet over heeft gesproken”, zegt Van Baalen. „De informatie over de locaties is in Londen verkeerd geïnterpreteerd, wat heeft geleid tot het bombardement op het Bezuidenhout.” Bij dat bombardement, op 3 maart 1945, werden 550 mensen gedood.

Begin mei 1945 maakte Berssenbrugge ook foto’s van de Bevrijding van Den Haag. Het zijn bijzondere foto’s: in kleur én in stereo (‘driedimensionaal’). Het stereo-effect is in dit Weekblad niet te zien, de kleur wel: spectaculaire beelden, al was het alleen maar omdat de Bevrijding zich in veler beleving voornamelijk in zwart-wit afspeelt. „Vooral de foto van wegtrekkende Duitsers vind ik bijzonder. Terwijl overal Nederlandse vlaggen wapperen, vertrekken ze door de achterdeur”, aldus Van Baalen.

In het museum zijn de foto’s met hulp van 3D-brillen in stereo te zien. Ook wordt de enige V-2 getoond die in Nederland bewaard is gebleven.

voor meer informatie: haagshistorischmuseum.nl