Selectie

Schepen slopen in India: vuil en levensgevaarlijk. Canvas, 20.10u. Workers are seen resting in this handout image taken at the Alang shipbreaking yard in Gujurat, India on Friday, July 12, 2002. In India, where half the 1.1 billion people earn less than $2 a day, most of the unskilled workers are confined to menial jobs such as farming, shipbreaking and construction, often toiling under conditions that are illegal in most Western countries. Photographer: Shailendra Yashwant/Greenpeace via Bloomberg News. VIA BLOOMBERG NEWS

informatief

ADN, accélérateur de neurones. Programmaserie die het DNA van de wereld onderzoekt. Met onder meer: in Zuid-Korea is de nieuwe rage het klonen van je hond; nieuwe middelen die in de Noorse offshore-industrie worden gebruikt om een thermische shock te vermijden bij een val in de ijskoude oceaan; ‘het Beest van Baluchistan’; en het eiland Tatawa. TV5, 19.30-20.15u

I’m in a rock ‘n’ roll band: the singer. Eerste van zes uitzendingen waarin de ideale ingrediënten voor een succesvolle rockgroep worden geanalyseerd. Vandaag de blikvanger: de zanger. Met anekdotes en goede raad van o.a. Iggy Pop, Dave Grohl, Sting, Matt Bellamy, Roger Daltrey, Shaun Ryder en Siouxsie Sioux.BBC 2, 22.40-23.40u.

documentaire

360° - Geo Reportage: Nepal – Die Krieger vom Dach der Welt. Op reis met een Galla Wallah, een gepensioneerde Gurkha die in afgelegen bergdorpen van Nepal op zoek gaat naar rekruten voor het Britse leger. Voor de straatarme jonge mannen daar is een militaire carrière een kans op een beter leven. Arte, 19.30-20.15u.

Blackbeards versunkenes Piratenschiff. Thema-avond over piraten. Eerst een film over de ontdekking van (vermoedelijk) het wrak van de ‘Queen Anne’s Revenge’, het schip van de kaper Blackbeard, die begin 18de eeuw West-Indië onveilig maakte. Vervolgens om 21.00u Das Gold der Piraten, over een schat waarvan gehoopt wordt dat die zich onder zeven meter zand bevindt in het wrak van de ‘Whydah Gally’ het schip van Samuel ‘Black Sam’ Bellamy. De buit van de ruim 50 schepen die deze maritieme Robin Hood overviel is nooit teruggevonden. Arte, 20.15-21.55u.

amusement

Criminal Justice. Eerste aflevering van nieuwe, vijfdelige psychologische dramaserie. De 22-jarige Ben Coulter wordt op een ochtend wakker naast een dode vrouw. Hij kan zich niks herinneren en slaat op de vlucht. Ned.2, 22.45-23.45u.

radio

Droevig maar nooit verbitterd. Portret van de schrijver, arts en psychiater Hans Keilson. In WO II dook hij onder en nam deel aan het verzet, zijn ouders werden in Auschwitz vermoord. Na de oorlog werd hij psychoanalyticus. Radio 5, 23.15-0.00u.