Selectie

‘Another Green World’ van Brian Eno, uit 1975. Radio 6, 20.02u Holland Festival 1999 Brian Eno Foto: Richard Dean

informatief

Boeken. Presentator Wim Brands praat met Nop Maas over het zojuist verschenen tweede deel van zijn biografie over Gerard Reve, Kroniek van een schuldig leven. Deel 2: De ‘rampjaren’ 1962 -1975. Ned.1, 11.20-12.00u.

Das Philosophische Quartett. Peter Sloterdijk en Rüdiger Safranski praten met twee gasten, cultuurmanager Bernd Kauffmann en dramaturg Moritz Rinke, over de vermeende opkomst van ‘de nieuwe burgerlijkheid’. Maakt die inderdaad een comeback, of hebben graaiende bankiers en politici de laatste restjes ondergeschoffeld? En deugt burgerlijkheid eigenlijk, of is het een oplichter in een iets te modieus pak? ZDF, 23.55-0.55u.

Eyewitness: When the Only Witness is Also the Victim. Derde, laatste deel van serie over de onbetrouwbaarheid van het menselijk geheugen. Een vrouw identificeert haar verkrachter, maar nadat de man elf jaar heeft vastgezeten blijkt dat hij onschuldig is. De Britse politie gebruikt tegenwoordig geavanceerde technieken om betrouwbare ooggetuigeverklaringen te verzamelen. Zo konden bij een ontvoeringsslachtoffer dat geblinddoekt was herinneringen aan geluiden en geuren opgeroepen worden die naar de dader leidden. BBC 2, 0.00-1.00u.

documentaire

L’or brun du Tibet. Reportage over de zoektocht en het gebruik van een medicijn uit de traditionele Tibetaanse en Chinese geneeskunst. Op ongeveer 4.000 meter hoogte groeit in de Himalaya de cordyceps sinensis, een paddestoel die zich vermeerdert wanneer zijn sporen opgenomen worden door de larve van een mot. Eenmaal in de larve ontwikkelt de spore zich ten koste van zijn gastheer. Tenslotte groeit uit diens kop een paddestoel die bijzondere eigenschappen worden toegeschreven.TV5, 19.00-20.00u.

muziek

Claudio Abbado dirigiert Bach. Het Orchestra Mozart uit Bologna speelt de eerste drie Brandenburgse Concerten.Arte, 19.15-20.00u.

radio

De wissel. Aad van Nieuwkerk over de 35 jaar geleden verschenen LP ‘Another Green World’ van Brian Eno. Onlangs verscheen een cd met remixes van deze dromerige ambient music.Radio 6, 20.02-22.00u.