Pasqua schuldig aan corruptie

Charles Pasqua, Frans senator en voormalig minister van Binnenlandse Zaken, is gisteren veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens corruptie.

Een rechtbank in Parijs achtte bewezen dat Pasqua (83), een belangrijke adviseur van de voormalige centrum-rechtse president Jacques Chirac, overheidsgeld heeft verduisterd bij de verkoop van politiematerieel, in zijn tijd als minister in de jaren negentig.

Pasqua, minister van Binnenlandse Zaken van 1986 tot 1988 en van 1993-1995, en lange tijd een van de invloedrijkste conservatieve politici in Frankrijk, ontkende gisteren de fraude. Hij zei „nergens spijt” van te hebben.

Pasqua werd veroordeeld door het Hof van Justitie van de Republiek, een speciale rechtbank die als enige in Frankrijk bevoegd is om personen te berechten voor zaken die speelden toen ze in de regering zaten.

Tegen Pasqua was twee jaar cel geëist en een boete van 200.000 euro. Ook eiste het Franse Openbaar Ministerie dat Pasqua geen publieke functies meer mocht vervullen. Volgens het OM heeft de senator miljoenen euro’s verduisterd. Pasqua werd gisteren vrijgesproken in twee andere zaken wegens corruptie, die gelijktijdig dienden bij het Hof.

De fraude gebeurde aan het begin van de jaren negentig. Sofremi, een afdeling van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, verkocht politiematerieel aan het buitenland. Pasqua, die als minister de verantwoordelijkheid had over Sofremi, heeft volgens de rechter een deel van de inkomsten uit die verkopen verduisterd.

Pasqua is de afgelopen jaren meerdere malen voor de rechter verschenen in verband met corruptie. Vorig jaar werd hij veroordeeld voor betrokkenheid bij illegale wapenverkopen aan Angola, in de jaren negentig. Hij is in beroep gegaan tegen die beslissing. Een gewone rechtbank heeft Pasqua veroordeeld voor het illegaal financieren van een verkiezingscampagne. Er loopt een onderzoek tegen hem wegens corruptie rond het Olie-voor-voedselprogramma voor Irak van de Verenigde Naties.

De voormalige president Chirac, die door Pasqua werd geadviseerd, moet volgend jaar terechtstaan voor corruptie. Hij zou als burgemeester van Parijs in de jaren negentig overheidsgeld hebben misbruikt. Pasqua’s zoon, Pierre-Philippe, werd door een gewone rechtbank in Parijs gisteren voor dezelfde fraude als zijn vader tot een jaar cel veroordeeld. (AP)