Ook voor 99-plus

Tabletcomputers zullen dit jaar de wereld veroveren, verwachten computerkenners. Maar wat heb je aan nog een elektronisch apparaat?

HP Slate, de Apple IPad en de Dell Streak

Ah gossie, wat een schattige video op YouTube. De 99-jarige Virginia Campbell uit Lake Oswego, Oregon, krijgt Apple’s nieuwe iPad van 499 dollar cadeau van de kleinkinderen en gaat er meteen mee aan de slag. Ze schrijft er limericks op, waaronder een ode aan de gadget die haar als slechtziende hoogbejaarde weer in grote, duidelijke letters laat lezen en schrijven.

Tablet-pc’s als de iPad (plat, 9,7 inch aanraakscherm, werkt als een grote iPhone en doet 10 uur op een accu) mogen dan ontworpen lijken voor tech- en designliefhebbers, juist ouderen kunnen er mee uit de voeten. Je hoeft niet te wennen aan het het gebruik van een muis, maar kunt alles met je vingers aanwijzen, zoals de evolutie het bedoeld heeft. Ook valt de iPad de gebruiker niet lastig met computervragen als „Waar moet ik dit bestand opslaan?” en „Uw systeem is niet beschermd, wilt u nu een virusscanner downloaden?” Het ding werkt, punt uit. Computerliefhebbers moeten even slikken om wat er allemaal niet kan, maar voor digibeten is dit Nieuwe Niets een zegening.

Tablet-pc’s zijn nog dun gezaaid; die van Apple is de eerste die (althans in de VS) in de winkel ligt. Maar er komen alternatieven aan. De eerste hausse aan platte concurrenten zal uitgevoerd zijn met het Google Android-besturingssysteem. Dell en een hele hoop Aziatische computermakers werken aan kleine Android-computers met aanraakbesturing. Daarnaast komt HP, de grootste computermaker ter wereld, dit jaar met de Slate computer op Windows 7– weer zo’n apparaat dat als twee druppels water op de iPad lijkt. Maar ja, alle tablet-pc’s lijken op elkaar. Het gaat om de software; de programma’s die je op zo’n dunne computer kunt gebruiken.

De Android- en Windows 7-systemen hebben minder restricties dan de iPad. Zo kun je het geheugen uitbreiden met een kaartje en bestanden uitwisselen met een externe harde schijf. Een Apple vereist dat je de iPad met een pc synchroniseert. De optionele usb-aansluiting voor de iPad kost een paar tientjes en die doet niet alles wat je ervan zou mogen verwachten.

En dan nu de hamvraag: wat moeten we ermee? Een tablet-pc vervangt niet de echte computer en past ook niet als een telefoon in je binnenzak. Het is luxe internet bij de hand, rondslingerend op de huiskamertafel of op kantoor. Even mailen. Even zoeken. Even een filmpje kijken. Een luxe e-bookreader in bed, een dvd-vervanger op de achterbank en in het vliegtuig. Een alternatief voor de Nintendo DS of de portable Sony PlayStation. Ook al is die doelgroep een stuk jonger dan Virginia Campbell.

Meer over tablet pc’s op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink