Ontvoerde Pakistaanse ex-geheim agent dood

Een voormalige Pakistaanse geheim agent die vorige maand werd ontvoerd is gisteren dood teruggevonden in de tribale regio Noord-Waziristan. Naar wordt verondersteld was hij daar ontvoerd door extremisten. Pakistaanse overheidsfunctionarissen hebben zijn dood gisteren bekendgemaakt.

Het lichaam van de geheim agent, Khalid Khawaja, werd met schotwonden in het hoofd en in de buik gevonden in een greppel langs de weg tussen Miran Shah en Mir Ali, twee dorpjes in Noord-Waziristan.

Vlak nadat zijn vermissing vorige maand aan het licht kwam claimde een tot dan onbekende groep, de Aziatische Tijgers, Khawaja ontvoerd te hebben. Die groep wordt door sommigen gezien als een frontorganisatie van de Pakistaanse Talibaan, die de controle over Noord-Waziristan hebben. De groep eiste losgeld en de vrijlating van Talibaanstrijders in ruil voor zijn vrijlating.

Lokale televisiezenders zonden gisteren beelden uit van het vermoedelijke lichaam van Khawaja. Daaraan was een briefje vastgemaakt waarop stond dat hij voor de Amerikaanse geheime dienst werkte. „Dit is het lot van iemand die voor de Verenigde Staten spioneert.”

Vlak voor zijn dood werd een video van de Aziatische Tijgers uitgezonden waarop Khawaja zei dat hij voor de CIA en de Pakistaanse geheime dienst werkte.

De afgelopen jaren had Khawaja opgeroepen tot vrijlating van Pakistaanse extremisten en sprak hij steun uit voor de strijd van de Talibaan. Hij eiste de vrijlating van vijf Amerikaanse terreurverdachten die in Pakistan worden berecht.

Onlangs eiste Khawaja de vrijlating van de nummer twee van de Afghaanse Talibaan, Mullah Abdul Ghani Baradar. (AP)