Ontknoping zet Arena op scherp

De commandokamer in de Amsterdam Arena is morgenmiddag volledig bezet. De politie heeft „genoeg” mensen op de been, zegt een politiewoordvoerder. Ajax zet 300 stewards in – de maximale evenementbezetting. En dat allemaal voor een wedstrijd die niet eens in de Arena wordt gespeeld.

Supporters kunnen NEC-Ajax via vier grote schermen gratis bekijken in het stadion. Fans volgen de wedstrijd vanaf het veld, waarbij een maximum geldt van 16.000 toeschouwers. Is het veld vol, dan kunnen nog 40.000 mensen op de tribune zitten.

Mocht rond 16.15 uur blijken dat Ajax de nieuwe landskampioen is, dan wordt er overgeschakeld naar het programma voor de huldiging. In verband met veiligheid besloot de gemeente voor de Arena als feestlocatie. „En Amsterdam Zuidoost is beter bereikbaar dan het centrum”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Iedereen mag het stadion in, er is geen Clubcard-verplichting. „Dit evenement leent zich niet voor ID-controle”, zegt de woordvoerder van Ajax. Mensen met een stadionverbod kunnen dus binnenkomen. „Maar het spreekt voor zich dat zij niet welkom zijn.”

Ontknoping eredivisie: pagina 9