Obama: geen nieuwe boringen bij kust

De Amerikaanse regering schort nieuwe olieboringen tijdelijk op, in afwachting van het onderzoek naar de oorzaak van de zich snel uitbreidende olievlek in de Golf van Mexico.

„Er komen geen nieuwe boorprojecten bij voordat we weten wat hier is gebeurd”, laat David Axelrod, adviseur van president Barack Obama, weten.

Het is een ommekeer in het beleid van president Obama, die vorige maand instemde met het toelaten van olieboringen in kustwateren dat tot dan toe verboden was. De bekendmaking is met name een signaal van de Amerikaanse regering de olieramp serieus te willen nemen; in de nabije toekomst zijn geen booroperaties in nieuwe gebieden gepland.

De olieramp is nu al een van de grootste olierampen in de Amerikaanse geschiedenis. Gisterenochtend zond de Amerikaanse luchtmacht twee vliegtuigen naar de staat Mississippi om vanuit daar de olielaag op zee te besproeien met chemische stoffen. Extra hulpmiddelen van de Amerikaanse kustwacht worden momenteel ingezet voor de operatie, waarvoor al meer dan duizend mensen en schepen zijn ingeschakeld.

De olievlek in de Golf van Mexico heeft de kust van de Amerikaanse staat Louisiana en de monding van de Mississippi bereikt – hetzelfde gebied dat vijf jaar geleden verwoest werd door de elkaar opvolgende orkanen Katrina en Rita.

De riviermonding van de Mississippi, die momenteel wordt bedreigd door de olievlek, is een rijk natuurgebied. De moerassen aan de kust zijn een reservaat voor fauna, met name watervogels. Het is ook de uitvalsbasis voor de Amerikaanse offshore oliewinningsindustrie. Andere staten in de regio, zoals Florida, Alabama en Mississippi, vrezen dat de olie ernstige schade zal aanrichten aan hun stranden en visgronden, cruciaal voor de lokale economie.

Vorige week donderdag zonk het booreiland Deepwater Horizon na een zware explosie in de Golf van Mexico. Elf van de 126 opvarenden zijn omgekomen.

Washington heeft oliemaatschappij BP verantwoordelijk gesteld voor de kosten van de ramp. Minister van Binnenlandse Zaken Janet Napolitano zei gisteren ook dat BP meer middelen moet inzetten. BP benadrukt het platform slechts gehuurd te hebben.