Nonnenopvoeding 5

Wetenschapsbijlage 10-04-10

De zoetgevooisde herinneringen aan een schoolopleiding bij de nonnen verdient een stevig tegengeluid.Als meisje van twaalf en een half kwam ik uit het al bevrijde westen in Roosendaal op het lyceum; het enige lyceum voor meisjes, bij de nonnen aan het klooster.In allerijl verzamelden de soeurs zich om zich uit te spreken over dit probleem: mocht ik me wel, als niet gelovige, mengen tussen hun meisjes, de leerlingen. Ondertussen deden verontruste moeders datzelfde bij meneer pastoor.Vijf en een half jaar lang, tot de laatste dag van mijn allerlaatste examen, werd door deze ijskoude meedogenloze wezens iedere andere gedachte over de niet zo zaligmakende wereld buiten de poort afgekapt. Ieder origineel idee, ieder creatief vonkje, afgebonden en bijgesnoeid.

Neel Harks

Breda

    • Neel Harks