Magistraat stopt met strafzaak

Een officier van justitie staakt de vervolging van een huurmoordenaar na criminele bedreigingen. „Dit lijkt op zwichten voor de onderwereld.”

Rechtstreekse doodsbedreigingen, iemand die opbelt of schriftelijk onheil aankondigt: dat maken ze bij het Openbaar Ministerie (OM) niet al te vaak mee. Doorgaans kondigt het gevaar zich aan via een tip bij de politie. „Meestal gaat het om een informant die een criminele inlichtingeneenheid van de politie vertelt over plannen uit de onderwereld. Dan wordt je huis bewaakt en loop je met beveiligers om je heen”, zegt een officier van justitie die een keer maandenlang onder persoonsbeveiliging werd geplaatst.

De Amsterdamse officier van justitie Sabine Tammes woont voorlopig met man en kinderen in een safe house. Ze geniet speciale bescherming nadat er criminele handlangers van verdachten die zij vervolgt, werden gesignaleerd in de buurt van haar woning in Amsterdam. Een half jaar geleden al plaatste de politie een observatiepost voor haar woonhuis.

De magistraat was bij het OM belast met de vervolging van een groepering met de bijnaam Tattookillers. Dat zijn criminelen die zich laten inhuren voor het uitvoeren van liquidaties. De leden van de moordbende hebben allemaal dezelfde tatoeage van Chinese tekens op de rug. Wees daadkrachtig, zou die tekst betekenen.

„Ernstige bedreigingen aan het adres van opsporingsambtenaren komen helaas van tijd tot tijd voor. Maar het is de eerste keer dat een officier van justitie stopt met een strafzaak na intimidatie van criminelen. Dit lijkt op zwichten voor de onderwereld en dat is een heel slecht signaal”, zegt een magistraat.

Donderdag bevestigde het OM dat officier van justitie Tammes niet langer de vervolging van verdachten van liquidaties zal doen. Maar het gaat volgens een woordvoerder vooral om een praktische wisseling van de wacht. „De vervolging is overgenomen door aanklagers van het Landelijk Parket in Rotterdam omdat het onderzoek naar liquidaties zich inmiddels uitstrekt over een drietal arrondissementen”, zeg de woordvoerder.

Het Openbaar Ministerie zegt geen aanwijzingen te hebben dat bedreigingen door criminelen aan het adres van rechthandhavers toenemen. Officier van justitie Kitty Nooy inventariseerde drie jaar geleden het aantal bedreigingen binnen het OM. Uit haar onderzoek bleek dat in 2006 in totaal 24 medewerkers op een totaal van 4.500 personeelsleden van justitie op de een of andere manier waren bedreigd. Het ging om aanklagers maar ook om secretaresses.

In het arrondissement Amsterdam zijn de afgelopen vijftien jaar de meeste magistraten bedreigd. In 1994 waarschuwde de toenmalige Amsterdamse hoofdofficier van justitie J.M. Vrakking voor „Italiaanse toestanden”. Hij vertelde dat er in de woning van de Amsterdamse officier van justitie Jo Valente door een bende hasjhandelaren vijftig computerfloppies waren gestolen. De buitgemaakte informatie werd deels via journalisten verspreid.

Ook andere Amsterdamse officieren van justitie, onder wie Fred Teeven, Martin Witteveen en Koos Plooy, genoten speciale persoonsbescherming. Het ernstigste incident deed zich overigens voor in Roermond. Daar werd in 2003 een antiekhandelaar opgepakt die op het punt zou hebben gestaan officier van justitie Paul van Hilten te doden. „Maar de echt heel serieuze bedreigingen”, zo verzekert een aanklager „zijn tot nu toe steeds buiten de publiciteit gehouden.”

    • Marcel Haenen