Laatste speeldag nog op bijna alle fronten spannend

In de 34ste en laatste speelronde van de eredivisie vallen morgen beslissingen over de landstitel en Europees voetbal.

Vier dagen na de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika speelt de eerste Nederlandse club al weer een wedstrijd in de voorronden van de Europa League. Op 15 juli komt de winnaar van de play-offs van de eredivisie in actie in de tweede kwalificatieronde. Voor die na competitie plaatsten Heracles en FC Utrecht zich al. FC Groningen, NAC, dat tegen koploper FC Twente speelt, en Roda JC strijden om de resterende twee plekken.

Er staan morgen uiteenlopende belangen op het spel. Net als in 2007 wordt op de laatste speeldag de landskampioen bekend. Als FC Twente in Breda niet wint van NAC en Ajax doet dat wel in Nijmegen van NEC, dan gaat de titel voor de dertigste keer in de clubgeschiedenis naar de Amsterdamse ploeg.

Het verschil is nog één punt. In theorie zou Ajax ook op doelsaldo (102-19) kampioen kunnen worden. Dan moet het zelf gelijkspelen en FC Twente verliezen. De titelhouder plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. De loting daarvoor is op 26 augustus, de eerst ronde op 14 en 15 september.

De nummer twee van de competitie, momenteel Ajax, dient twee kwalificatieschiftingen te overleven om de groepsfase van de Champions League te bereiken. De speeldata daarvoor zijn 27/28 juli en 3/4 augustus voor wat betreft de derde kwalificatieronde en 17/18 augustus alsmede 24/25 augustus voor de vierde kwalificatieronde. In die laatste fase kan een sterke buitenlandse club uit de Engelse, Franse of Italiaanse competitie worden geloot. Vorig jaar werd FC Twente in de eerste kwalificatieronde uitgeschakeld door Sporting Portugal.

Het gaat op de laatste competitiedag ook om deelnemersbewijzen voor de Europa League. PSV is als zekere nummer drie op de ranglijst geplaatst voor de laatste kwalificatieronde van de Europa League. Deze wordt afgewerkt op 19 en 26 augustus. Vervolgens wordt het wat ingewikkelder in verband met de bekerfinale. AZ (tegen PSV thuis) en Feyenoord (tegen SC Heerenveen in de Kuip) kunnen beide nog vierde worden, het onderlinge verschil is één punt. Als Ajax op 6 mei een 2-0 voorsprong niet verspeelt en de beker wint, en Feyenoord wordt vierde dan speelt de Rotterdamse ploeg net als PSV de zogenoemde play-offs van de voorronden Europa League op 19 en 26 augustus. AZ stroomt dan in als nummer vijf in de derde kwalificatieronde op 29 juli en 5 augustus. Maakt Feyenoord het punt achterstand op AZ niet goed, dan moet de ploeg al op deze data aantreden. Wint Feyenoord alsnog de beker dan plaatst de ploeg zich voor de play-offs van de voorronden Europa League.

Voor het seizoen 2011-2012 mag Nederland nog maar drie deelnemers inschrijven voor de Europa League. Dat heeft te maken met het aantal punten op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Door tegenvallende prestaties van de clubs uit de eredivisie is Nederland op die ranglijst gezakt van de achtste naar de tiende plaats. Dit heeft ook gevolgen voor de competitieopzet van komend seizoen. Het besluit daarover valt op een vergadering van eredivisieclubs op 27 mei.

Een inventarisatie onder de clubs leerde Eredivisiedirecteur Frank Rutten dat de meerderheid van de Betaald Voetbal Organisaties voorstander is van het opschuiven van de plek voor de play-offs. Nu gaat het om de nummers vijf tot en met acht, of zes tot en met negen, afhankelijk van de bekerfinalisten. Dan zouden de plekken vier tot en met zeven of vijf tot en met acht in aanmerking komen. „Wij willen de competitie zo lang mogelijk spannend houden”, zegt Rutten. „Dit jaar is zelfs de strijd om de landstitel spannender door de play-offs omdat NAC op de laatste dag nog wat kan winnen.”

Rutten vindt dat de stap terug die Nederland heeft gedaan op de UEFA-lijst niet kritisch moet worden benaderd. „Het heeft te maken met resultaten uit het verleden. Afgelopen seizoen zijn de prestaties juist goed geweest, al zullen de clubs die lijn moeten doortrekken. Ik ben ervan overtuigd dat we Roemenië [nummer acht] weer inhalen. Dat land heeft veel punten verloren. Ik ben wel bezorgd over het grote verschil aan inkomsten tussen de Champions League en de Europa League. Daarover zou meer solidariteit moeten zijn. Nu geldt: minder wedstrijden van de Champions League over meer dagen. Als er op dinsdag vroeg in de avond ook Europa-Leagueduels gespeeld zouden worden, levert dat meer tv-inkomsten op. De financiële verschillen in het internationale voetbal worden steeds groter.”

In de eredivisie is RKC al gedegradeerd. Sparta en Willem II kunnen in de nacompetitie met eerstedivisieclubs hun plaats redden.

    • Erik Oudshoorn