Kort nieuws Kunst

Haags verzet tegen nieuw theater op het Spuiplein

Door onze kunstredactie

DEN HAAG, 1 mei. Een groep van dertig prominente Hagenaars is in opstand gekomen tegen de plannen voor het nieuwe cultuurgebouw op het Spuiplein in Den Haag. Zij zijn bang dat de sfeer op het plein verslechtert door de komst van een groot gebouw. Onder de ongeruste Hagenaars zijn onder anderen de voormalige PvdA-wethouders Peter Noordanus en Constant Martini, architect Peter Drijver, hoogleraar Haagse stadsgeschiedenis Wim Willems en actrice Wieteke van Dort. Zij hebben een brief met daarin hun kritiek geschreven aan de verantwoordelijk wethouder. Het Haagse college van B en W wil op het Spuiplein een nieuw dans- en muziektheater bouwen voor het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. Op 20 april werden 16 mogelijke ontwerpen gepresenteerd voor het gebouw.

Veiling Kralings Museum: 3 miljoen

AMSTERDAM, 1 mei. Een veiling van stukken uit de collectie van verzamelaar Elisabeth Elias-Vaes (1908-2002) heeft bij Christie’s in Amsterdam ruim 3 miljoen euro opgebracht. Dat is twee keer zoveel als verwacht. Een van de topstukken was een portret van admiraal Michiel de Ruyter, dat 87.400 euro opbracht. Elias-Vaes was een van de grootste verzamelaars die Nederland ooit heeft gekend. Zij richtte haar eigen museum – het ‘Kralings Museum’ – op in haar huis in Rotterdam. Van de vierduizend objecten werd 91 procent verkocht. Een 19de-eeuwse bronzen kan bracht 37.400 euro op, vijfentwintig keer de taxatie. Andere hoogtepunten waren een gouden collier in Etruskische stijl (34.600 euro) en een 19de-eeuwse bisschopsstaf (21.250 euro). Het Nederlands Leder en Schoenen Museum verwierf voor 625 euro een leren emmer uit de 18de eeuw. De opbrengst gaat naar een kunstfonds voor jonge mensen. (ANP)

Marilyn Monroe schreef dagboek

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 1 MEI. De in 1962 door zelfmoord om het leven gekomen filmster Marilyn Monroe blijkt een dagboek te hebben bijgehouden. In oktober van dit jaar verschijnt het onder de titel Fragments bij de Amerikaanse literaire uitgeverij Farrar, Straus & Giroux. Het bevat onder meer opmerkingen over Samuel Beckett, acteren en binnenhuisdecoratie. De notities van Monroe komen uit haar nalatenschap, die beheerd werd door haar acteercoach Lee Strasberg en na diens dood door zijn vrouw Anne, die nu het initiatief tot uitgave heeft genomen. De meeste aantekeningen dateren uit de laatste tien jaar van haar leven.

Avigdor Arikha overleden

Door onze kunstredactie

amsterdam, 1 MEI. De Israëlische kunstenaar Avigdor Arikha is donderdag in Parijs overleden. Hij was 81 jaar. Arikha werd in 1929 geboren in Roemenië. Hij overleefde het concentratiekamp en emigreerde naar Palestina. Arikha studeerde aan de kunstacademie in Jeruzalem en Parijs. Hij werd in de jaren vijftig bekend als abstract schilder maar keerde later terug naar de figuratie. Hij maakte onder meer portretten van Catherine Deneuve en Samuel Beckett. Zijn laatste grote tentoonstellingen waren te zien in het British Museum in Londen en museum Thyssen-Bornemisza in Madrid.