Kort nieuws Buitenland

Eigenaar Stalin-museum gedood in Zuid-Rusland

Rostov-aan-de-Don, 1 mei. Een Russische zakenman die in Volvograd, in het zuiden van Rusland, een museum heeft opgericht gewijd aan Jozef Stalin, is gisteren doodgeslagen door onbekende aanvallers. Vasili Boechtjenko werd door drie mannen op een tennisbaan aangevallen. Hem werden met zogeheten tasers elektrische schokken toegebracht. De man werd ook meermalen op het hoofd geslagen. Over de motieven van de daders is nog niets bekend. Op 9 mei wordt in Rusland de Tweede Wereldoorlog herdacht. Stalin wordt door veel Russen gezien als de man die Rusland de overwinning op nazi-Duitsland bezorgde. Mensenrechtenorganisaties hekelen dat de Russische regering de terreur van Stalin probeert goed te praten. (AP)

Arrestaties bij herdenking Azeri’s

Baku, 1 mei. De politie in Azerbajdzjan heeft gisteren enkele tientallen mensen opgepakt die in de hoofdstad Baku een schietpartij, vorig jaar, op een prestigieus olie-instituut wilden herdenken . Volgens de autoriteiten hadden de personen, onder wie ook enkele leden van de oppositie, geen toestemming voor de herdenkingsbijeenkomst. In april vorig jaar drong een man de Staatsacademie voor Olie in Baku binnen, waarna hij twaalf mensen doodschoot. De toedracht van dat incident is nooit achterhaald. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat onder de autoritaire president Alijev de democratie in Azerbajdzjan steeds meer wordt beknot. (Reuters)

Burgerdoden in Afghanistan

Kabul, 1 mei. NAVO-troepen hebben gisteren drie burgers gedood in het zuiden van Afghanistan. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De slachtoffers, twee vrouwen en een meisje, werden volgens het ministerie in de zuidelijke provincie Zabul gedood toen een NAVO-konvooi het vuur opende op een auto die hen tegemoet reed. Het konvooi dacht dat er Talibaanstrijders in de wagen zaten, aldus het ministerie. Een vierde vrouw in de wagen raakte gewond. (AFP)

Albanië: protesten tegen stemfraude

Tirana, 1 mei. Enkele tienduizenden mensen hebben gisteravond en -nacht gedemonstreerd in de Albanese hoofdstad Tirana. Ze eisten een hertelling van de stemmen van de parlementsverkiezingen op 28 juni. Die verkiezingen werden nipt gewonnen door de conservatieve Democratische partij van premier Sali Berisha, maar volgens de demonstranten en de Socialistische oppositiepartij is er gefraudeerd met de stemmen. De Socialisten boycotten sinds de verkiezingen het parlement. De regering van Berisha weigert in te stemmen met de eisen van de demonstranten. (AP)

Laptops voor kinderen Gaza

Rafah, 1 mei. Met het uitdelen van 2.200 speciale laptops onder Palestijnse schoolkinderen in Rafah in de Gazastrook heeft de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, deze week een campagne gelanceerd om in totaal een half miljoen computers onder Palestijnse kindneren in het Midden-Oosten te verspreiden. De laptops worden gefinancierd door de hulporganisatie One Laptop per Child in de VS en een Jordaanse liefdadigheidsgroep. Israël, dat de Gazastrook blokkeert, heeft de laptops toegelaten. Met de laptops kunnen kinderen volgens UNRWA ook in tijd van crisis hun schoolwerk doen. (AFP)

Meer Zweden tegen monarchie

Stockholm, 1 mei. Het percentage Zweden dat voor de afschaffing van de monarchie is, is de afgelopen tien jaar verdubbeld. dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde opiniepeiling. Aanleiding voor de peiling was de verjaardag van koning Carl XVI Gustaf, eveneens gisteren. Hij werd 64. Volgens de peiling wil 28 procent van de Zweedse bevolking nu af van de monarchie. Tien jaar geleden was dat 12 procent. Volgens het Zweedse Republikeinse Genootschap heeft de toenemende afkeuring onder meer te maken met de kosten van het huwelijk van kroonprinses Victoria, in juni. Zweedse media hebben bericht dat het huwelijk zeker 80 miljoen euro heeft gekost. (AFP)