In de buik van de Buffel

Soms gaat Dr. Zeepaard naar een museum. Dan vraagt hij: wat is het gekste voorwerp hier? In het Maritiem Museum in Rotterdam is dat: marineschip Buffel.

Wilhelmus Kulder heeft acht dagen scheepsarrest gekregen. Daar zit hij dan, in de krappe cel onder het dek die de ‘provoost’ genoemd wordt. Hoor het harde gestamp van de stoommachine. En met driehonderd matrozen zal het er ook niet bepaald fris geroken hebben. Had Wilhelmus maar niet steeds pijp moeten roken bij de machinekamer. Dat mag niet.

Dr. Zeepaard is op het marineschip Zijner Majesteits Buffel, dat voor anker ligt naast het Maritiem Museum Rotterdam. De Buffel is 142 jaar oud, maar het schip ziet er nog net zo uit als in 1868. Toen werd het gebouwd om de Nederlandse kust te verdedigen. Judith Freijser van het Maritiem Museum vindt het schip het spannendste voorwerp van het museum.

Nou, voorwerp: de boot is wel 62 meter lang. Hij ligt in de Leuvehaven, midden in Rotterdam. Met stoere schoorstenen, en twee kanonnen op het dek die zo groot zijn dat je je hoofd in de loop kan stoppen.

Beneden kun je zien dat de kapitein zijn eigen piano had. En, als enige van alle honderden opvarenden, een wc. Hopelijk hadden de matrozen wel een emmer.

De Buffel is een ‘ramtorenschip’. De ijzeren voorkant (de steven) is zo sterk dat je er, tijdens een zeeslag, andere schepen mee kan rammen. Maar de Buffel is nooit in de strijd ingezet. Hij heeft wel eens, tijdens een oefening, een ander schip (dat de Hyena heette) iets te hard geramd. Dat was toen beschadigd.

De toren van het ramtorenschip is ook geen echte toren. Het is een ‘geschutstoren’: de zwarte koepel op het bovendek waar de kanonnen in zitten.

In 1896 zat de varende dienst van de Buffel erop. Toen werd het schip een drijvende kazerne, waar de jongens van de marine sliepen en oefenden.

Maar drie jaar geleden is de Buffel helemaal verbouwd, zodat hij er weer uitziet als in 1868. Je kan allerlei spelletjes doen, en zien hoe de matrozen leefden. Zoals Arie van 17 die door andere jongens uit zijn hangmat gekieperd werd. De jongste matrozen waren nog maar dertien jaar. Die werden ‘zeuntjes’ genoemd. Maar ze werden niet vertroeteld, ze moesten alle rotklusjes doen. Tafel dekken, eten halen. En de wc van de kapitein schoonmaken, misschien.

    • Hester van Santen