Hooligans Feyenoord in Eindhoven

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft gisteren maatregelen genomen om Feyenoord-hooligans tegen te houden die ruzie zochten in zijn stad. Een noodverordening moest de supporters buiten Eindhoven houden. Bij het PSV-stadion voerde de ME enkele charges uit. Later probeerde politie de supporters de stad uit te krijgen.

In de loop van gistermiddag kreeg Van Gijzel aanwijzingen dat een groep van dertig tot veertig Feyenoord-hooligans van plan was naar Eindhoven te reizen „met de kennelijke bedoeling om ongeregeldheden te veroorzaken”, aldus de noodverordening van de gemeente Eindhoven. Die blijft van kracht tot zaterdagmiddag 14.00 uur. De verordening geeft Eindhoven meer bevoegdheden verdachten aan te houden.

Het zou gaan om dezelfde groep hooligans die betrokken was bij de rellen bij het strandfeest in Hoek van Holland vorig jaar zomer, waarbij een dode viel. De groep zou zijn te herkennen aan hun „specifieke” kleding van merken als Burberry en Stone-Island.

De burgemeester vreesde dat relzoekers de Koninginnedagfestiviteiten zouden verstoren. Door de drukte waren veel mensen op de been in Eindhoven. Ook zou de groep hooligans bekend zijn „met het feit dat er weinig politie op de been is”. Van Gijzel heeft de noodverordening uitgevaardigd omdat de „gewone middelen” om de problemen het hoofd te kunnen bieden tekort schoten.