Honda roept auto's terug in VS

Het Japanse autoconcern Honda roept ruim 167.000 auto’s terug in de Verenigde Staten. De auto’s van het type Acura TSX sedan moeten terug naar de garage omdat het gevaar bestaat dat de vloeistof van de stuurbekrachtiging gaat lekken. Hierdoor kan er brand ontstaan onder de motorkap.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Honda auto’s moet terugroepen. In maart riep Honda al 410.000 minibusjes en kleine vrachtwagens terug in de VS omdat er problemen konden ontstaan met de rempedalen. Het vermogen van de remmen zou kunnen afnemen waardoor het pedaal harder moest worden ingedrukt en er gevaarlijke situaties konden ontstaan.

De Japanse auto-industrie kent een moeilijke tijd in de VS. Behalve Honda moest eerder al Toyota, het grootste autoconcern ter wereld, diverse autotypes terughalen. Bij Toyota was het probleem dat auto’s (de terreinwagen SUV) konden omkiepen in een scherpe bocht bij hoge snelheid. Ook waren er problemen waardoor het gaspedaal ingedrukt bleef. In het geval van Toyota ging het uiteindelijk wereldwijd om vele miljoenen auto’s. Het concern werd door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot een boete van 16,4 miljoen dollar (12,3 miljoen euro) omdat het de autoriteiten te laat voor de problemen gewaarschuwd zou hebben.

Bij Honda betreft het modellen die tussen 2004 en 2008 zijn gemaakt. Er is tot nu toe één geval gerapporteerd van brand door een vloeistoflek. De actie betreft alleen auto’s die in de VS zijn verkocht.