Feestgangers belemmeren treinverkeer

Reizigers wachten tot de treinen weer gaan rijden op het station Amsterdam Centraal. Het treinverkeer lag enige tijd stil doordat mensen op het spoor liepen. Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 30-04-2010 Wachtende mensen op Amsterdam CS Persbericht RTV_NH: Bij station Amsterdam-Sloterdijk is het treinverkeer tijdelijk stilgelegd. Er hadden reizigers aan de noodrem van een trein getrokken, waarna ze het spoor opliepen.  Ook in Haarlem en bij Amsterdam CS ligt het treinverkeer stil vanwege mensen op het spoor. De politie is daar bezig de mensen weg te sturen, zodat het treinverkeer kan worden hervat. Inmiddels komt het treinverkeer rond Amsterdam CS weer langzaam op gang. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

Het treinverkeer rond Amsterdam heeft gisteren tweemaal een paar uur stilgelegen nadat passagiers aan de noodrem trokken, de treindeuren openden en honderden mensen over het spoor gingen lopen.

Elders in het land verliep Koninginnedag rustig. In totaal 37.000 mensen hebben in Zeeland het bezoek van koningin Beatrix en de koninklijke familie bijgewoond. Na afloop complimenteerde de koningin de Zeeuwen. „U heeft ons en het land Koninginnedag teruggegeven,” zei ze in Middelburg. „Natuurlijk heeft iedereen met een zekere spanning naar deze dag uitgekeken”, zei Beatrix. Zij verwees daarmee naar het drama van vorig jaar in Apeldoorn, waarbij een man, Karst T., probeerde in te rijden op de koninklijke bus en daarbij zelf omkwam.

In Amsterdam was het Centraal Station gistermiddag onbereikbaar doordat het treinverkeer was stilgelegd op last van de politie. In totaal zijn een kleine 200.000 passagiers per trein naar Amsterdam gegaan. De eerste keer lag het verkeer een uur stil, de tweede keer bijna drie uur. „Dit is puur wangedrag door passagiers”, aldus een NS-woordvoerder, „waarbij duizenden mensen zijn gedupeerd.” De spoorwegpolitie en de Amsterdamse politie hebben de wandelaars over het spoor verwijderd, daarbij zijn geen arrestaties verricht.

Een aantal jaar geleden, in 2001, waren na afloop van Koninginnedag rellen uitgebroken rond het Centraal Station, nadat het treinverkeer tot stilstand was gekomen en tienduizenden treinpassagiers waren gestrand.

Tijdens de viering van Koninginnedag zelf in Amsterdam zijn 96 arrestaties verricht, wegens straatroof, vechtpartijtjes en kleine vergrijpen. Een politiewoordvoerder noemde het „al met al best rommelig met die arrestaties en problemen met de treinen. Dat ontregelt de boel wel”. Volgens de gemeente is Koninginnedag in Amsterdam „gezellig en druk” verlopen. Naar schatting 700.000 mensen bezochten te stad.

De vrijmarkt in Utrecht trok 200.000 bezoekers. De Haagse ‘Koninginnenach’ verliep kalmer dan gewoonlijk. Rond vier uur ’s ochtends waren dertig mensen gearresteerd, overdag bleef het rustig.