Economie VS groeit opnieuw

De Amerikaanse economie is in de eerste drie maanden van 2010 gegroeid met 3,2 procent vergeleken met dezelfde periode in 2009. De toename was vooral te danken aan de Amerikaanse consumenten die meer geld uitgaven. Dit heeft het ministerie van Handel in de VS gisteren gezegd.

De groei was iets minder dan de 3,4 procent die analisten hadden verwacht. De vrees bestaat dat de economie niet hard genoeg zal groeien om de werkloosheid substantieel te laten dalen. Volgens economen moet de economie over heel 2010 met 5 procent groeien om de werkeloosheid met 1 procentpunt te laten dalen. De werkloosheid in de VS staat momenteel op 9,7 procent en de verwachting is dat deze de komende maanden rond dit niveau zal blijven staan.

Al bleef de economische groei achter bij de verwachtingen, het was wel het derde opeenvolgende kwartaal waarin de grootste economie ter wereld in omvang toenam. De VS kwamen in het derde kwartaal van 2009 jaar uit de ergste recessie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

De consumentenbestedingen, goed voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie, namen in de eerste maanden van 2010 toe met 3,6 procent. Analisten denken niet dat deze bestedingen de komende maanden nog zullen toenemen omdat de werkloosheid op een hoog niveau zal blijven en de inkomens amper groeien. Ook zijn consumenten huiverig om leningen aan te gaan en is het voor consumenten nog altijd lastig om geld te lenen.

Opvallend is dat het consumentenvertrouwen in april licht daalde tegenover de maand maart. Dit maakte de universiteit van Michigan die onderzoek doet naar consumentenvertrouwen gisteren bekend. De Amerikanen denken volgens de onderzoekers wel dat de economie herstelt, maar slechts in een traag tempo.