Dr. Zeepaard speelt met vuur

de proefjesfabriek

Dr. Zeepaard kreeg een tip. Over een heel oud proefje. Het is heel simpel en toch magisch.

Wat heb je nodig? Een kaars, lucifers en je vader of moeder.

Wat moet je doen? - Eerst moet je aan je vader of moeder vragen of je dit proefje zelf mag doen.

- Steek dan de kaars aan en laat hem even branden.

- Houd een lucifer (en het doosje) bij de hand en blaas de kaars rustig uit.

- Strijk meteen een lucifer af, en houd hem boven of naast het lont. De vlam en de lucifer mogen het lont niet raken.

Zie je dat? De kaars floept toch aan!

Hoe kan dat? Als je goed kijkt zie je het vuur door de lucht naar het lont schieten. Alsof er een lint van vuur loopt. Dat is ook zo.

Een kaars is gemaakt van vettige stoffen die goed branden – zoals ‘was’. In het lont zit ook was. Als je daar een lucifer bij houdt, vliegt het in brand. De warmte van de vlam laat de was in de kaars smelten. Een beetje van die vloeibare was kruipt daarna telkens door het lont omhoog. Als je een suikerklontje in de koffie doopt, zie je de koffie ook omhoogkruipen – dat is net zoiets.

In de hete vlam verbrandt die was weer. Tot je de kaars uitblaast. Dan verdampt het restje hete was uit de punt van het lont. Het komt er als een pluimpje boven te hangen. Houd je er een vlam bij, dan verbrandt dat pluimpje van boven naar beneden. Zo reist het vuur naar het lont.

Margriet van der Heijden

Meer: www.nrc.nl/kleinewetenschap

PS Dit proefje komt van Michael Faraday. Hij was een beroemde onderzoeker die veel ontdekte aan elektriciteit en magnetisme. In 1826 hield hij voor kinderen een leuke lezing over kaarsen – met deze proef.