Bouwvakker wil papadag

Bouwvakkers willen meer vrijheid bij het bepalen van hun werktijden, zodat ze bijvoorbeeld een dag in de week op hun kinderen kunnen passen.

Dat blijkt uit een enquête van vakbond FNV Bouw onder de achterban. Deze week startte de vakbond een pilot bij een aantal bouwbedrijven om te kijken hoe flexibel werken, bijvoorbeeld vier keer tien uur in plaats van vijf keer acht, in de praktijk uitpakt. Maar hoewel uit de enquête blijkt dat de behoefte aan een ‘papadag’ groot is, loopt het nog niet storm. Dat komt door de ‘mannencultuur’ in de bouw, zegt een woordvoerder van FNV Bouw. „Ze willen wel meer voor hun kinderen zorgen, maar durven dat niet te zeggen. Het is niet stoer genoeg.” De pilot, die tot 2011 loopt, maakt deel uit van de cao voor personeel in de bouw. Donderdag sloten bonden en werkgevers een nieuwe cao voor 2011, inclusief afspraken over flexibele werktijden.