Androgyn

Op internet is Jean Paul Paula (24) een stijlicoon. Maar in de Amsterdamse Leidsestraat wordt de Antilliaan vaak uitgescholden en bespuugd. Net als David Koppelaar (16) draagt Paula graag vrouwelijke kleding: leggings, lakhandschoenen en hakken van Balenciaga. Beiden benadrukken dat ze geen vrouw willen zijn, of travestiet. Hun manier van kleden noemen ze androgyn: een stijl die de mode al enige tijd domineert.

Vanaf hun puberteit hebben beiden te maken met vernederende opmerkingen van klasgenoten, zware bedreigingen en fysiek geweld door vreemden. Daar houden ze rekening mee. Als Koppelaar met de trein naar huis gaat, haalt hij zijn nagellak eraf. Want op het station hebben omstanders de tijd om goed naar hem te kijken en bedreigingen om te zetten in daden. Als Paula van een feestje naar huis loopt, bedekt hij zijn hoofd met een sjaal. „Ik wieg met mijn heupen, zodat het lijkt alsof ik een vrouw ben.”

In Parijs is het anders, zegt Paula. „Nederlanders zijn niets gewend.” En dus zoeken de jongens gelijkgestemden op internet. Paula heeft 45.000 Google-hits op zijn naam. Hij wordt geroemd om zijn lef en authenticiteit.

Graag zou hij zich nog extremer willen kleden. „Ik zou mijn hoofd willen beplakken met stras”, zegt hij, „maar dat kán gewoonweg niet.” Het maakt hem kwaad dat hij zich niet kan kleden zoals hij wil. „Waarom zou ik moeten voldoen aan een manier van kleden die ik niet zelf bedacht heb? Jij wilt toch ook gewoon je spijkerbroek aan?”

Koppelaar vult hem aan: „Op straat staat het angstzweet soms op mijn voorhoofd. Dan sluit ik me af en trippel ik door.” Als hij dat niet zou doen, zegt hij, is hij bang dat hij de voorbijgangers die hem uitschelden iets ernstigs aandoet.

    • Aynouk Tan