Amsterdam onbevreesd de play-offs in

De hockeyvrouwen van Amsterdam beginnen vandaag aan de play-offs, maar de titelhouder is dit seizoen geen favoriet.

De verwarring was groot, vorige week, toen de hockeysters van landskampioen Amsterdam plotseling met 6-1 verloren van rivaal Den Bosch, de nummer één van de reguliere competitie. Zelf eindigde Amsterdam teleurstellend als derde. „Dat was even schrikken”, erkent coach Robbert-Paul Aalbregt. „In de twee jaar dat ik hier coach, hebben we nog nooit met een dergelijk groot verschil verloren.”

En dat terwijl Laren, de nummer twee van de competitie en vandaag de tegenstander van Amsterdam in de halve finale van de play-offs om de landstitel, met 7-1 won van HGC.

Toch zeggen de speelsters van Amsterdam zich geen zorgen te maken. „Vorig jaar speelden we ook een slechte laatste reeks en werden we toch landskampioen”, vertelt aanvoerster Sophie Polkamp. Toen verloor Amsterdam ondermeer met 4-1 van de nummer vier van vorig seizoen, SCHC.

Dat Amsterdam door vier verliespartijen en drie gelijke spelen veel punten morste, komt volgens Aalbregt mede door het zware programma van het Nederlands team, waarin zeven hockeysters van Amsterdam uitkomen. „Speelsters hadden daardoor wat pijntjes en waren vermoeid. Maar wat telt is dat we de play-offs hebben gehaald.”

De nederlaag van vorige week kwam doordat Amsterdam een aantal systemen uitprobeerde maar het was ook te wijten aan de zware trainingen, zegt Polkamp. Amsterdam liep dan ook constant achter de feiten aan. Het team heeft geen mentale klap opgelopen, beweert de aanvoerster. „Zondag was het natuurlijk alsof we een klap in ons gezicht kregen, maar na twee dagen kun je dat alweer aardig relativeren.”

Ook keepster Floortje Engels zegt niet geschrokken te zijn van de zes tegendoelpunten. „Ik heb de beelden teruggezien en daar kan ik weer van leren.”

Laren-coach Alexander Cox was blij met de ruime zege van Den Bosch. „De kansen die wij hebben tegen Amsterdam zijn in de wedstrijd tegen Den Bosch nog eens goed aan het licht gekomen. Als je met 6-1 verliest, betekent dat een aantal zaken niet helemaal goed is gegaan. Het geeft aan dat Amsterdam kwetsbaar is.”

Cox is overtuigd van zijn kansen tegen de landskampioen, „hoewel bij Amsterdam een aantal goede aanvalsters rondloopt.” Hij meent echter dat zijn ploeg als collectief sterker is. De vorige ontmoeting tussen beide teams, eind maart, won Laren met 2-0. Amsterdam had het toen erg lastig met de pressing van Laren.

Het collectief van Laren is volgens Cox de kracht van zijn ploeg. „De doelstelling dit seizoen is landskampioen worden”, zegt hij. „Maar in de eerste seizoenshelft zaten we daar ver vanaf. We waren duidelijk de derde ploeg van Nederland.”

Daarom gingen de hockeysters in de winterstop met elkaar om tafel. De speelsters mopperden teveel waardoor ze geen hecht team vormden. Geconcludeerd werd dat de speelsters elkaar onvoldoende accepteerden. Cox: „De speelsters benaderen elkaar nu op een positievere manier en gaan beter met kritiek om. We zijn een collectief en daarmee kunnen we Amsterdam verslaan.”

    • Shari Kiljan