Albert Verlintje

Zal Trix regelmatig met het bord op schoot naar RTL-Boulevard kijken? Dat ze haar kruimige aardappeltje zit te prakken terwijl ze kijkt naar illegaal verkregen beelden van een tongende soapster met een beroemde voetballer.

Weet de vorstin dat die beelden zijn gestolen door de medewerker van de parkeergarage waarin de zoenpartij zich afspeelt en dat de presentator van het programma dus eigenlijk gewoon een ordinaire heler is? Realiseert ze zich dat niet? Of wel? Is het een onderwerp voor haar jaarlijkse kersttoespraak? Daarin mag ze graag vertellen hoe we met zijn allen afglijden. Hoe verschrikkelijk oppervlakkig we in de loop der jaren zijn geworden met ons weinig diepzinnige gechat en ge-sms. Het is toch vreselijk dat we zo liederlijk met elkaar omgaan? Het gaat om aandacht en respect en naastenliefde en oprechte belangstelling en liefde en zorgzaamheid en...

Dan is het misschien toch interessant om eens wat aandacht te besteden aan het feit dat miljoenen mensen loeren naar gestolen beelden van een stel dat denkt geheel onbespied elkaar te kussen. Ik vind het wel een kerstonderwerp.

Moet altijd lachen om die jaarlijkse toespraken. Vooral omdat ze die woorden schrijft in een kamer, terwijl in de ruimte ernaast iemand de duistere fiscale constructies voor haar zus Marijke in elkaar zit te flansen. Constructies waar ze bij Goldman Sachs nog wat van kunnen leren. Dezelfde boekhouder moet diezelfde middag ook nog eens de meest rare bedragen naar allerlei door haar vader verwekte halfbroertjes en –zusjes overmaken. En zij onderhand maar puzzelen op woorden als respect, zorgzaam, liefde en aandacht.

Maar terug naar RTL. Zal Trix daar nou wel of niet naar kijken? Ze wil toch voeling houden met haar klootjesvolk. Simpele zielen die een hele winter figuurzagen voor een decor voor een uurtje koninklijk bezoek op Koninginnedag. Aandoenlijke lieverds.

Misschien kijkt ze wel naar Boulevard om te weten hoe het met haar eigen familie gaat. De redactie van het programma houdt de halve familie met telelenzen voortdurend onder schot. Omdat het volk daar tussen het figuurzagen door nou eenmaal recht op heeft. En ze leert nog eens iets over tweedehands musicals, die niet echt lekker lopen. Dat laatste wordt niet verteld omdat de dienstdoende journalist tevens de producent is. Dus vertelt de producent dat het fantastisch en hartverwarmend is. Derdehands sterren zitten ondertussen bij de journalist op schoot om over een bloederige bevalling te kletsen. Het aantal centimeters ontsluiting, de kracht van de persweeën en de radeloosheid van de werpende moeder worden doorgenomen, waarna de eerste foto’s van de liefdesbaby met het hele land worden gedeeld.

Zal onze vorstin meegenieten? Ik vrees van wel. Ze zag zelfs onze premier in het hoogstaande programma een avond lang kakelen om op die manier wat stemmen bij elkaar te rapen. Vond ik zelf een van de grappigste momenten uit de Nederlandse politieke geschiedenis. De minister-president, die zelf graag schermt met normen en waarden, aan tafel bij een kakelende roddelkont. Voor mij was het het definitieve failliet van de politiek en de premier in het bijzonder. Maar terug naar onze vorstin met haar kersttoespraakjes vol oprechte bezorgdheid over haar figuurzagende volk en de zeephelling waar het zich op bevindt.

Diezelfde vorstin, die dus niet gek is, die weet waar ze het over heeft, die wij jaarlijks stevig honoreren, die in tijden van crisis niet bereid is om maar een eurocent in te leveren, die wil dat we ouderwets tegen haar opkijken, die hecht aan enige afstand met haar onderdanen, die vorstin heeft het dus behaagd om de presentator van het roddelprogramma, tevens de heler van gestolen videobeelden, te benoemen tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zo benieuwd naar de komende kersttoespraak!