Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Willen de echte Henk en Ingrid opstaan?

Na buurman Joost (PvdA), baby Sophie (CDA), Carrie (GroenLinks) en Gerard (D66) hebben we vorige week kennis mogen maken met Henk en Ingrid, die volgens de PVV niet de deur platlopen bij hun wijkgenoten Ali en Fatima. De afgetreden PvdA-leider Wouter Bos zette daar meteen Sjonnie en Anita tegenover.

Een groepsfoto van het gezelschap zou prachtig staan op een politiek-correcte beleidsfolder. Eén probleem: net als Joost en Carrie zijn Henk en Ingrid nogal schuchter. RTL Nieuws maakte daarom een profielschets (lees: opsporingsbericht) van het stel en Radio1 ging in arren moede maar willekeurige Henks en Ingrids opbellen. Waar hangen ze toch uit?

Hadden we hier maar een echte Joe the Plumber. Iemand van vlees en bloed. Maar de lijsttrekkers kijken wel uit: straks gaan journalisten hun modelkiezer net zo uitpluizen als de loodgieter van de voormalig presidentskandidaat John McCain. Wilders moet daar niet aan denken, hij slaat zelfs eigenhandig de microfoons voor zijn kandidaat-Kamerleden weg.

In Zweden hebben ze Marianne. Hoewel die politiek ongebonden is, bestaat ze echt. Volgens de statistieken voldoet ze aan alle voorwaarden om als ‘gemiddelde burger‘ (in het Zweeds: Medelmedborgaren) door te mogen gaan. Marianne is een alleenstaande moeder die dus paradoxaal genoeg ook tot een minderheid behoort en niet tot de focusgroep van politieke partijen die hun programma richten op de traditionele familie.

[kml_flashembed publishmethod="dynamic" fversion="8.0.0" movie="http://www.thegoodrumor.com/ombud/average/intro.swf" width="448" height="350" targetclass="flashmovie"]Get Adobe Flash player

[/kml_flashembed]

Waar hier lacherig wordt gedaan over Henk en Ingrid, daar wordt Marianne in Zweden uiterst serieus genomen. De projectgroep die Marianne opspoorde interviewde haar over tal van thema’s en stelde een speechschrijver ter beschikking om van haar opinies mooi geformuleerde slagzinnen te maken. Die kreten zijn uitgezet bij politieke lobbyisten. Ook kreeg de projectgroep vooraanstaande opiniemakers zo ver om Marianne te quoten in artikelen en andere mediaoptredens. Tegen het einde van het project in 2006 had Mariannes opinie een bereik van miljoenen mensen. Ze werd aangehaald in toespraken van politici, hoofdcommentaren van kranten en als stelling in debatprogramma’s.

Uiteraard heeft Marianne ook een standbeeld gekregen. Misschien kan ze het Sociaal en Cultureel Planbureau inspireren om The Average Citizen te introduceren in rapporten. Dan kunnen we echt zien hoe het Joost, Sophie, Carrie, Gerard, Henk, Ingrid, Ali en Fatima vergaat. Bovendien hoeven politici dan minder hun verbeelding aan te spreken. Om met Eminem te spreken: will the real Ingrid please stand up?