Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Wethouder 'sinterklaasaffaire' keert terug

Het CDA in het Limburgse Echt-Susteren heeft gisteren unaniem Peter Pustjens voorgedragen als wethouder. Hij trad in februari 2009 uit die functie terug wegens de ‘sinterklaasaffaire’. Wethouders verdeelden daarbij tonnen aan Essent-dividend over het verenigingsleven. Ze deden net of dat geld namens hun partij werd geschonken. Een formele goedkeuring van de raad ontbrak.

Het optreden was in strijd met de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht en de Grondwet. Pustjens ziet het anders: „We zijn door het oranje licht gereden. Dat werd opgeblazen tot een zeer ernstige overtreding met dodelijk risico. Terwijl we alleen maar geld rechtstreeks aan burger wilden teruggeven zonder bureaucratische rompslomp.”

Pustjens was bij de raadsverkiezingen begin maart CDA-lijstduwer. „Bewust om op eigen kracht een zetel te bemachtigen”, zegt hij nu. Het lukte dankzij voorkeurstemmen. De ook in februari vorig jaar afgetreden wethouder Jo Verheesen (Lijst Samenwerking) kwam op eenzelfde manier in de volksvertegenwoordiging van Echt-Susteren (32.000 inwoners). Hij ziet af van een terugkeer in het gemeentebestuur.

Evert Masthof, gemeenteraadslid van oppositiepartij GroenLinks, noemt de terugkeer van Pustjens „heel slecht, hij doet ook alsof het om een procedurefoutje ging”. GroenLinks had voor de verkiezingen een affiche met een foto van een groep sinterklazen met het onderschrift „Kies op 3 maart een raad zonder baard”. Toch sprak ook deze partij, toen ze nog bij de coalitieonderhandelingen betrokken was, geen veto uit over een wethouderschap van Pustjens. Masthof: „We gingen voor inhoud, niet voor de poppetjes. Het inwilligen van onze vijf hoofdpunten was hoofdzaak.”