Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Boeken

Maren Stoffels

boekomslag Gezicht van Britt van Maren Stoffels
boekomslag Gezicht van Britt van Maren Stoffels

Britt is 15 en ze heeft een geheim. Drie, om precies te zijn. Ze is verliefd op Tara, het stoere meisje uit de groep waarmee Britt backpackt in Spanje. Ook heeft ze nog steeds contact met Tara’s foute ex-vriendje. Haar derde geheim zit op haar dijbeen, en maakt dat ze niet durft te zwemmen.

Gezicht van Britt is het laatste deel van de ‘backpacktrilogie’ van Maren Stoffels (22). Stoffels leeft de droom van elk jong meisje dat schrijfster wil worden. Als puber had ze baantjes achter de kassa en als bessenplukker. Ze stuurde een manuscript naar uitgeverij Leopold. Nadat ze aanvankelijk te jong werd bevonden debuteerde ze op haar 17de met Dreadlocks en lippenstift, dat ze op haar 15de schreef. Gezicht van Britt is Stoffels’ achtste boek en staat in de kinderboekentoptiens van ketens als Selexyz en Bruna.

Dat komt vooral doordat Stoffels een merk is. Deze maand verloor ze weliswaar de Prijs van de Jonge Jury (die ze in 2007 en 2009 wel won) aan dat andere kinderboekenmerk, Francine Oomen, ze weet goed wat ze moet doen om jonge meiden aan te spreken.

Zo vertelt Stoffels in Gezicht van Britt uitgebreid over de fotoshoot voor het omslag: ‘[Het model] had intussen een kettinkje gemaakt van madeliefjes en droeg die op haar hoofd. Uiteindelijk is ze zo op de foto gegaan. In het boek was ze helemaal niet zo, maar ik heb dat na de fotoshoot aangepast. Eigenlijk is Britt toen tot leven gekomen voor mij. Leuk hè?’

Met die kijkjes achter de schermen betrekt de schrijfster haar lezeressen bij haar boeken. En ook de typische puberthema’s als verliefdheid, het gevoel hebben buiten de groep te vallen en het bezig zijn met je gewicht vergroten de aantrekkingskracht. Dat Gezicht van Britt lastig te lezen is voor wie de eerdere delen niet kent, maakt dan al niet meer uit. Storend zijn wel de vele taalfouten, die des te meer opvallen omdat de schrijfster nog jong is en je een scherpe eindredacteur zou verwachten.

Op haar website leer je dat Stoffels’ lievelingsdier een neushoorn is. Dat ze naar het concert van Jim is geweest, waar hij helaas haar favoriete nummer niet zong. Dat ze haar boeken in twee maanden schrijft. Ook is er een ‘Marenjournaal’; filmpjes waarin ze vertelt over bezoekjes aan scholen en vakanties in Oostenrijk. Zo blijft Stoffels, inmiddels toch geen vijftien meer, voor haar publiek op het niveau van een vijftienjarige. Net als haar personages.

Janna Laeven