Hoeveel geld zit er precies in een geldautomaat?

Naar aanleiding van recente ramkraken waarbij geldautomaten zijn gemolesteerd vraagt Matthijs van Peperstraten uit Berkel-Enschot zich af: hoeveel geld zit er eigenlijk in een pinautomaat?

Niet echt een vraag waar betrokken partijen graag antwoord op geven. De politie wil niet kwijt hoeveel geld dieven bij recente ramkraken in onder meer Rotterdam hebben buitgemaakt. En bij een belrondje langs banken lachen de meeste woordvoerders de vraag weg. „We kunnen daar vanwege veiligheidsaspecten geen antwoord op geven”. En: „Het is het geheim van de smid”.

Toch kunnen we wel íéts te weten komen. En een zeer grove berekening maken, zo dadelijk.

De meeste geldautomaten worden niet door banken zelf gevuld maar door waardetransporteurs. Neem Brinks, bekend van de mysterieuze blauwgrijze busjes. Grofweg doet Brinks, marktleider op dit vlak, het volgende: geld bestellen bij de geldcentrale, het geldpakket – in cassettes – klaarmaken, het geld transporteren en in de automaat stoppen. Vervolgens wordt centraal gemonitord hoeveel geld in de ATM (Automated Teller Machines) zit. Raken de briefjes op dan gaat er een belletje rinkelen en begint het proces, waar Brinks volgens de site „dagelijks zo’n 70 teams” op heeft zitten, van voren af aan.

De Nederlandse Vereniging voor Banken laat weten dat Nederland 8.500 geldautomaten van banken telt en nog eens 300 automaten van ‘derden’, waarbij je moet denken aan de mobiele automaten in supermarkten. Verder zegt de vereniging dat Nederlanders jaarlijks 450 miljoen keer pinnen. Dat is dagelijks gemiddeld meer dan 1,2 miljoen keer. Als we dan uitgaan van een gemiddelde pintransactie van 50 euro per keer, dan zit er zo’n 7.000 euro in een automaat. Maar het kan zeker meer zijn: in de specificaties van sommige automaten staat dat er meer dan 12.000 bankbiljetten inpassen.

Maar tja, deze berekening is nogal uit de losse pols. We weten tenslotte niet hoe vaak een automaat wordt gevuld. Bovendien kan de hoeveelheid geld per automaat verschillen. En op een drukke dag als Koninginnedag wordt vaak extra bijgevuld.

Een ramkraak lijkt dus een wilde gok voor dieven. „Het rammen van de gevel geeft meer rommel dan dat het geld oplevert”, zegt een bankwoordvoerder, die anoniem wil blijven. „Onze geldautomaten zijn beveiligd. Zoals die van de meeste banken. Als de cassettes worden opengebroken komt er inkt uit waardoor de biljetten ongeldig zijn. Ook de inbreker zit dan onder.”

Jessica van Geel