Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Als ik veel droom ben ik juist moe, hoe kan dat?

Mijke Peters uit Rosmalen wordt „gebroken wakker” als ze in haar slaap veel heeft gedroomd. Daarom vraagt ze zich af: „Word je moe van dromen?”

Dromen kunnen helpen met het verwerken van indrukwekkende ervaringen. Maar een nacht vol dromen levert inderdaad een vermoeid gevoel op, zegt Hans Hamburger, neuroloog in het WaakSlaap Centrum in het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Dat heeft niet zozeer te maken met het dromen zelf, maar met de manier waarop we slapen als we dromen.

„We dromen vooral tijdens onze REM-slaap. Dat is een zeer actieve slaap, waarin de hersenactiviteit hoog is”, zegt Hamburger. De REM-slaap (Rapid Eye Movement-slaap) heet zo omdat we in dit gedeelte van de slaapcyclus onze ogen snel bewegen terwijl de oogleden gesloten zijn.

De REM-slaap is belangrijk omdat we tegelijk met het dromen onze gedachten ordenen. Onze hersens zijn zeer actief, maar onze spieren zijn bijna volledig verlamd. Doordat we ons lichaam fysiek uitschakelen, voorkomen we dat we dromen daadwerkelijk uitvoeren. Slaapwandelen kunnen we daarom alleen tijdens de niet-REM-slaap.

In deze niet-REM-slaap dromen we nauwelijks en rusten we het meest uit. „Als je je ’s ochtends veel dromen kan herinneren, heb je relatief te weinig diepe, niet-REM-slaap gehad waardoor een moe gevoel ontstaat”, zegt Hamburger.

Maar hoe kan het dat sommige mensen daar meer last van hebben dan anderen? Tom de Boer, neurofysioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum, zegt dat bijvoorbeeld depressieve mensen veel REM-slaap hebben. Deze ‘droomslaap’ wordt met antidepressiva onderdrukt, waardoor het vele dromen afneemt en men zich uitgeruster voelt.

Slaaptabletten werken op dezelfde manier: het onderdrukt de REM-slaap. Tegelijkertijd vermindert het tablet ook de diepe slaap, waardoor je toch niet lekker uitrust.

In het algemeen hebben kinderen meer REM-slaap dan volwassenen. „Bovendien zien we dat kinderen die voor het slapengaan bijvoorbeeld heftig computerspelletjes spelen, dit vaak herbeleven in hun dromen”, zegt Hamburger. „Dit geldt overigens in mindere mate ook voor volwassenen: als je tot vlak voor het slapen druk bezig bent, verhoogt dit de kans op veel REM-slaap.”

Hamburger raadt alcohol voor het slapen af. „Als je voor het slapengaan een paar glazen wijn drinkt, zal je minder diepe en meer REM-slaap hebben. Met als gevolg dat je meer droomt en moe wakker wordt.”

Laurens Samsom

Voor wie moeite heeft met in slaap vallen of meer wil weten over de invloed van sporten, smartphones en voeding op de slaap, beantwoorden we in deze gids 16 vragen.