Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

R'dam: meer toezicht verkiezingen

De gemeente Rotterdam gaat het toezicht verscherpen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni en de kiezer beter instrueren, ook op de verkiezingsdag zelf. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad. Hij wil „het vertrouwen van de Rotterdammers in de organisatie van de verkiezingen herstellen”.

Aanleiding voor de maatregelen zijn de vele onregelmatigheden, die vorige maand aan het licht kwamen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zo stonden in enkele stembureaus meer mensen in één stemhokje, wat in strijd is met de Kieswet. Mede daarom besloot Rotterdam tot een hertelling. De uitkomst bevestigde een minieme overwinning van de PvdA op Leefbaar Rotterdam.

Aboutaleb dringt onder meer aan op verplichte looproutes in de stemlokalen. Ook pleit hij voor de inzet van stadswachten, die zouden moeten toezien op een ordentelijk verloop. Door de inzet van een ochtend- en een avondploeg moet het aantal telfouten in de avonduren verminderd worden. Voor laaggeletterde kiesgerechtigden zal de stemprocedure worden verduidelijkt aan de hand van pictogrammen. Bovendien krijgt elk stembureau een informatiepunt.