Jan Raas

Leo van Velzen 's Heerenhoek, 25/4/02. Jan Raas foto leo van velzen / nrc.hb.
Leo van Velzen 's Heerenhoek, 25/4/02. Jan Raas foto leo van velzen / nrc.hb.

Jan Raas (57) is de meest succesvolle Nederlandse wielrenner in de voorjaarsklassiekers. Hij won Milaan-San Remo, twee keer de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en liefst vijf keer de Amstel Goldrace. De laatste jaren schittert hij in april door afwezigheid.

Waarom sluit Raas niet aan in de rij van oud-coryfeeën, die rond Parijs-Roubaix (morgen) of de Amstel Goldrace (volgende week zondag) hun commentaar geven?

Eigenzinniger dan de Zeeuwse oud-renner zijn ze in het peloton niet te vinden. Zelfs bij de presentatie van zijn biografie Op z’n Raas, vorig jaar aan de vooravond van de Amstel Goldrace, liet hij verstek gaan. „Ik moet dat boek niet”, liet hij schrijver Fred van Slogteren weten.

Waarom geen eerbetoon via een boek na een loopbaan als renner en ploegleider?

Raas is boos, vooral op sponsor Rabobank. Samen met toenmalig topman Herman Wijffels startte hij in 1996 het succesvolle Rabo-wielerplan. In 2003 zette de bank hem plotseling aan de kant. Raas sloeg terug in columns in het Algemeen Dagblad, maar geeft sindsdien geen interviews meer. „Wanneer ik, zoals de bank over mij naar De Telegraaf heeft gedaan, mijn dossier over diverse gebeurtenissen in en rond de wielerploeg zou laten lekken, bestond er allang geen Rabowielerploeg meer”, schrijft hij in het nawoord van zijn biografie. Dat weer wel.

Wat doet Raas tegenwoordig?

Naar verluidt rijdt hij over de Zeeuwse eilanden, waar hij vroeger zijn trainingsmaten het liefst het snot voor de ogen trapte.