Rechtsstaat in Polen (2): invloed politiek op rechtspraak blijft zorgen baren

Een ‘ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid’ willen de Europese landen zijn. Ze hebben dat eind vorig jaar opnieuw bevestigd in het Verdrag van Lissabon. Hoe ziet de praktijk van deze Europese  ‘kernwaarde’ er uit? Vier correspondenten in Europa berichten over de staat van de rechtsstaat. In Polen blijft de invloed van politici op de

kruis_penisEen ‘ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid’ willen de Europese landen zijn. Ze hebben dat eind vorig jaar opnieuw bevestigd in het Verdrag van Lissabon. Hoe ziet de praktijk van deze Europese  ‘kernwaarde’ er uit? Vier correspondenten in Europa berichten over de staat van de rechtsstaat. In Polen blijft de invloed van politici op de rechtspraak zorgen baren.

Onder het communisme heerste rechteloosheid, maar ook twintig jaar na de val van de Muur is het geloof van Polen in hun rechtsstaat zwak. In een vorig jaar op verzoek van de regering uitgevoerde peiling bleek het overgrote deel van de bevolking geen vertrouwen te hebben in het eigen juridische systeem.

Voornaamste klachten: ellenlange processen, oneerlijke vonissen, onverschillige rechters. Lees hier (in het Pools) over de kunstenares Dorota Nieznalska, die acht jaar lang werd vervolgd voor een kunstwerk: een foto van een penis op een crucifix. Op deze video komt ze opgelucht uit de rechtszaal na de einduitspraak.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BGrmsvKvFcA[/youtube]

En hier (in het Engels) over Krzysztof Orchowski die bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg met succes klaagde over wantoestanden in Poolse gevangenissen, die overvol zitten.

,,Vonnissen worden overhaast geveld, met zwak bewijs, en de burger zit daarna jarenlang met de brokken. Hij is als het ware schuldig totdat het tegendeel is bewezen. In een modern land is dat onacceptabel”, zegt Maria Ejchert van het Poolse Helsinki Comité voor de Mensenrechten.

De regering-Tusk heeft hervormingen beloofd: het Openbaar Ministerie wordt verzelfstandigd, het afluisteren van verdachten wordt aan banden gelegd, het toezicht op de naleving van burgerrechten wordt verbeterd.

Lees het hele artikel over Polen in de (digitale) editie van 30 maart op pagina 4: De nachtmerrie van Przemek S.

Heeft u eventueel ervaringen met het Poolse rechtssysteem? Hoe waardeert u de hervormingen die de Poolse regering voorstaat?

Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.