Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Zorgsector: pak preventie harder aan

Met preventieve maatregelen en dwingend optreden tegen drankverslaafden en mensen met overgewicht moet de overheid het niveau van de zorg verhogen. Dat bepleiten vijftig organisaties in de zorg.

De Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) roept de politiek op tot „een radicaal andere aanpak” van het Nederlandse gezondheidszorgbeleid. De federatie bundelt onder meer zorgondernemersvereniging Actiz, GGD Nederland, KWF Kankerbestrijding, de Landelijke Vereniging van Huisartsen, de Nederlandse Hartstichting, TNO, Trimbos Instituut, Voedingscentrum, de beroepsvereniging van verpleegkundigen V&VN en Zorgverzekeraars Nederland.

Volgens de NPHF is de gezondheid van Nederlanders de laatste jaren teruggezakt „naar een Europese middenmoot”. De helft van de ziekten noemt ze vermijdbaar, maar politiek en zorgsector doen te weinig om ziekte terug te dringen. Dat leidt tot vroegtijdig stoppen met werken, hoge zorgkosten en economische schade.

De organisatie wil dat de overheid mensen die ongezond leven dwingender benadert. „Algemene voorlichting over roken, alcohol en eetgedrag heeft niet veel impact”, zegt NPHF-voorzitter Niek Klazinga. Hij wil dat mensen die ongezond leven worden opgespoord en „tijdig adequate zorg aangeboden krijgen”. Cursussen die mensen van roken, drinken en overmatig eten afhelpen, moeten vergoed worden via het basispakket van de zorgverzekering.

Klazinga wil ook accijns heffen op ongezonde voeding, zoals chips en ijs. Gezonde voeding moet juist goedkoper. Dat kan door de btw af te schaffen op vers fruit en groente. Hiermee sluit de NPHF aan bij een recent voorstel van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ), een van de belangrijkste adviesorganen van het kabinet.

Ook de Inspectie voor de Gezondheidzorg en het rijksinstituut voor volksgezondheid RIVM lieten zich vorige maand kritisch uit over het gezondheidsbeleid. Ze concludeerden dat gemeentelijk preventiebeleid faalt, en dat meer en hardere prikkels nodig zijn om organisaties en mensen te stimuleren de gezondheid te verbeteren.

Het aantal rokers steeg vorig jaar naar 28 procent. Doel van de overheid voor dit jaar is 20 procent. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar en 50 procent haalt de norm van een half uur beweging per dag niet. Ruim 10 procent drinkt zoveel dat het de gezondheid kan schaden.