Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Ze zoekt langzaam maar zeker de weg naar je hart

cd hoes Sings om Kalthoum van Ghalia Benali
cd hoes Sings om Kalthoum van Ghalia Benali

cd wereldmuziek

Ghalia Benali, Sings Om Kalthoum ****

De nalatenschap van Om Kalthoum (1900-1975) is een monument in de Arabische muziek. Dit jaar opent het Holland Festival met een eerbetoon aan deze Egyptische zangeres. Onlangs heeft ook de Belgisch-Tunesische Ghalia Benali een cd uitgebracht die aan de Ster van het Oosten gewijd is. Benali wilde de muziek van de ster niet kopiëren, maar voortbouwen op het repertoire, er een persoonlijke draai aan geven.

Ze heeft drastisch gesneden in het instrumentarium. Het uitgebreide orkest heeft plaatsgemaakt voor een oud (de Arabische voorloper van de luit), een tamboerijn en een contrabas. Een betere belichting van haar vertolkingen kan Benali zich niet wensen.

Haar stem komt met kalme tred vanuit de diepte omhoog, klinkt beurtelings bedachtzaam en geëmotioneerd. De oud tempert die uithalen, maar geeft ze ook plotseling extra kracht terwijl de tamboerijn de polsslag aanzienlijk versnelt. Langzaam maar zeker zoekt Benali zich een weg naar je hart.

René van Peer