Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Duurzaamheid

Wat duurzaam van je!

Op een feestje sprak ik een jongen die werkt bij een bedrijf voor duurzame energietechnologie. Inhoudelijk erg interessant. En dat niet alleen. Op een gegeven moment zei hij: „Je krijgt natuurlijk ook meer meisjes als je vertelt dat je voor een bedrijf als dit werkt. Het is echt niet alleen maar altruïsme, hoor. Mensen kicken er ook gewoon op.”

Heel eerlijk. Meestal is ‘groen’ omgeven met ingewikkelde gevoelens die te maken hebben met het moeizame onderscheid tussen egoïstisch en altruïstisch gedrag. De meeste mensen associëren ‘groen’ met goed, maar wel met het soort goed-voor-iederéén waar ze zelf niet zo’n zin in hebben. Goed omdat het moet. Zo krijg je mensen nooit aan het groen. Of het moet iets opleveren. Maar wat milieubewust gedrag oplevert is vaak abstract en nog járen ver weg.

Behalve dus status. Als anderen zien dat je groen bezig bent, geeft dat sociaal aanzien. Mensen vinden je betrouwbaar en aardig en willen graag met je omgaan. Vorige maand werd een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat met name statusgevoelige mensen geneigd zijn om groene producten te kopen – maar alleen als die producten minder luxe waren, dus als ze er een offer mee brachten, én alleen als anderen het zagen. Anders kochten ze liever online iets wat lekker fout en luxe was.

Het geeft niet echt een optimistische kijk op de mensheid. Dat geldt ook voor een ander vorige maand gepubliceerd onderzoek: daaruit bleek dat mensen die net iets groens gekocht hebben, het gevoel hebben dat ze daarmee zoveel sociaal krediet hebben opgebouwd dat ze vervolgens wel weer wat onaardiger en oneerlijker kunnen zijn tegen de medemens. Wat ze dus ook zijn.

Een collega vraagt zich regelmatig af waarom duurzaamheid niet écht aanslaat, als groot, belangrijk maatschappelijk thema – onze toekomst hangt er toch van af. Is het omdat de toekomst verder weg is dan mensen kunnen denken? Dat heeft er vast mee te maken. Maar bovendien zit het heden vol argwaan. Gedraagt iemand zich oprecht groen of uit statusoverwegingen? Denkt-ie nu dat-ie heel wat is? Groen moet normaal worden, dat is het enige wat helpt.

Ellen de Bruin