Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Washington beperkt rol kernwapens

De Verenigde Staten gaan de rol van kernwapens in hun veiligheidsbeleid beperken. Ook ziet Washington af van de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Dit is een breuk met het beleid van George W. Bush.

President Obama maakte dit vanochtend bekend in een vraaggesprek met The New York Times. Daarmee liep hij vooruit op de publicatie, later vandaag, van de nieuwe Amerikaanse nucleaire strategie, de zogeheten Nuclear Posture Review.

De Amerikaanse regering zegt niet dat zij nooit als eerste kernwapens zal gebruiken, zoals sommige Democraten hebben bepleit. Wel zegt Washington nu voor het eerst dat ze geen kernwapens zal inzetten tegen landen zonder nucleaire wapens die zich houden aan het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens, het zogeheten non-proliferatieverdrag.

Dit betekent volgens het Witte Huis dat landen die zich aan dat verdrag houden, maar Amerika of zijn bondgenoten aanvallen met biologische of chemische wapens, niet bedreigd worden met nucleaire vergelding. Wel zouden zij kunnen rekenen op een vernietigende aanval met conventionele wapens.

Naar verwachting zal de koerswijziging omstreden zijn in de Amerikaanse politiek. Maar Obama verzekert in het interview: „Ik zal alle middelen behouden die nodig zijn om te zorgen dat de Amerikaanse bevolking veilig is.”

De nieuwe strategie komt in de plaats van de uitgangspunten die president Bush drie maanden na de aanslagen op 11 september 2001 vaststelde. Daarin hield Washington zich het recht voor kernwapens te gebruiken „als afschrikking tegen een breed spectrum van bedreigingen”. Obama wil het nucleaire arsenaal alleen gebruiken als afschrikking tegen gebruik van kernwapens door andere landen. Voor Obama is deze nieuwe benadering onderdeel van zijn streven naar een wereld zonder kernwapens. Ook hoopt hij dat landen met nucleaire ambities erdoor aangespoord worden zulke plannen op te geven.

Donderdag ondertekenen Obama en zijn Russische collega Medvedev in Praag een nieuw verdrag dat het aantal strategische kernwapens van beide landen beperkt. Onder dit verdrag, opvolger van de Strategic Arms Reduction Treaty (START) uit 1991, moeten de twee grootmachten hun arsenalen met 30 procent inkrimpen.

Volgende week is Obama gastheer van een conferentie waar tientallen regeringsleiders bespreken hoe voorkomen kan worden dat kernwapens in handen van terroristen of mislukte staten vallen.