Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Waarom zie ik in het stadspark geen eekhoorns?

Dominique Koot woont in Amsterdam en ziet geen eekhoorns. Hoe komt het, vraagt zij zich af, dat je in de meeste grote buitenlandse steden in alle parken eekhoorns ziet, maar niet in Amsterdam?

Je ziet ze misschien niet, ze zitten er wel. Remco Daalder, stadsecoloog van Amsterdam, weet dat ze bijvoorbeeld veel voorkomen in het Amsterdamse Bos, maar ook in het Amstelpark zitten eekhoorns, in het Flevopark en je ziet ze veel op begraafplaatsen, zoals Zorgvlied en De Nieuwe Ooster. Daalder: „De eekhoorns van Zorgvlied dringen diep in de stad door. Je ziet ze in bomen zitten vlakbij de drukke Kennedylaan.”

De eekhoorns laten zich weinig zien, zegt Daalder. „In Amsterdam zijn ze behoorlijk schuw.” Dat heeft volgens hem te maken met de hoeveelheid katten in de stad. „Even niet opletten kan dodelijk zijn.” En wil je ze zien, let dan op het weer. Een eekhoorn blijft bij regen liever in zijn hol.

Naast eekhoorns leeft er meer in de stad. Bijzonder is de kolonie Halsbandparkieten in het Vondelpark. De gifgroene vogels waren populaire huisdieren in de jaren zeventig, vertelt Daalder. Helaas maken de beesten enorm veel herrie. „Een aantal mensen heeft destijds de kooi opengegooid. En er zijn er ook wat beestjes ontsnapt. Die hebben steeds opnieuw weer jongen gekregen.” De populatie is groot op dit moment. Daalder vertelt dat er afgelopen jaar zo’n 3.500 vogels zijn geteld. Ze doen geen kwaad, zegt hij, afgezien van het lawaai dat ze maken. „En ze zijn dol op de bloesem van fruitbomen. Daar zijn fruittelers dan weer niet blij mee.”

Amsterdam is een compacte stad, en niet zo weids en groen als bijvoorbeeld Berlijn, waar je bijvoorbeeld vossen kunt tegenkomen. Toch zijn ook die in Amsterdam te vinden. Aan de rand van de stad: „Ze komen niet verder dan het Westerpark.” Nieuw in Amsterdam is de komst van een groepje slechtvalken. Daalder: „Het zijn er vermoedelijk een stuk of vijf. Ze hebben de stad ontdekt als een geweldig kunstmatig gebergte.” Voedsel is ruim voorhanden. „Een duif per dag.”

Iedere stad is in feite aantrekkelijk leefgebied voor beesten. Daalder: „Het is er meestal wat warmer. Het kan wel een graad of 8 schelen. En er is genoeg eetbaars te vinden.”

Lineke Nieber

Op de website van de gemeente Amsterdam is een kaart te vinden met het verspreidingsgebied van de eekhoorn. Kijk op nrcnext.nl/links