Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Hoogleraar Robert Didden wil de ongeveer 7000 zwervers met een laag IQ (tot 80) van de straat halen en desnoods gedwongen behandelen. Reportage over de 40-jarige Berry die op straat leefde en geregeld in aanraking kwam met politie en justitie. Inmiddels heeft hij een flatje, maar zijn de problemen daarmee opgelost? Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag Vandaag. Reportage over tientallen Nederlandse boeren die bij emigratie gebruikmaakten van een Nederlandse bemiddelaar die een oplichter bleek, waardoor zij failliet gingen. Ook aandacht voor een ‘classified militairy video’ van het Amerikaanse leger, te zien via WikiLeaks. Op de video wordt getoond hoe verdachte burgers in Irak worden doodgeschoten, onder wie naar later blijkt ook twee Reuters-journalisten. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Carlo Boszhard en Irene Moors vertellen over hun televisieprogramma De TV Kantine. Tevens zijn musicaldirecteur Erwin van Lambaart, muziekproducent Eric van Tijn en historicus Maarten van Rossum te gast. Pianist Ralph van Raat treedt op, tafelheer is Giel Beelen. Ned.3, 19.250-20.089u.

Pauw & Witteman. Eén van de gasten is horecaondernemer Sjoerd Kooistra, die vorige week na een kort geding door de rechter werd veroordeeld tot het betalen van 2 miljoen euro aan Heineken. De rechter had daarvoor bepaald dat twee Amsterdamse horecazaken waarvan Heineken nog geld tegoed had, tot het Kooistra-concern behoorden. Ned.2, 23.25-0.00u.

informatief

Het Academisch Ziekenhuis. Serie over medische innovaties. Presentator Mirella van Markus volgt artsen die bezig zijn met nieuwe therapieën en operatiemethodes en ontmoet patiënten die een actieve rol spelen in hun eigen behandeltraject. Ned.1, 19.25-20.00u.

De kist. Herman Wegter praat over de dood met vuilnisman Gerard Nijhof en kunstenares Renate Rolefes. Ned.2, 20.50-21.15u.

Grow your own drugs. Reportageserie waarin de botanist James Wong planten met medicinale eigenschappen onderzoekt. Vanavond onder meer citroengras als insectenafweermiddel, een gezichtsmasker van olijfbladeren, aloë vera, kamille tegen brandwonden en theestruiken uit eigen tuin die onder meer een slechte adem bestrijden. BBC 2, 21.00-21.30u.

Regelrecht. Vier deskundigen onder leiding van politicus Ivo Opstelten zetten zich in om sociaal-maatschappelijke problemen op te lossen. Zij pleiten voor een verhoging van de maximale straffen in het strafrecht voor kinderen. Aanleiding is de strafzaak tegen de jongen die in 2007 de 16-jarige Gerd Nan van Wijk doodsloeg. Hij kreeg 12 maanden celstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Voor de ouders van de gedode jongen is deze straf onverteerbaar. Verder o.m. aandacht voor ergernis nummer 1: hondenpoep. Ned.1, 21.05-21.50u.

Koppen XL: Late abortussen. In België en Frankrijk is een abortus na de veertiende week toegestaan op uitdrukkelijke voorwaarde dat de zwangerschap een gevaar is voor het leven van de vrouw of als het kind geboren zal worden met een ongeneeslijke afwijking. Een reportage uit het Parijse kinderziekenhuis Robert Debré. Daar begeleiden artsen dagelijks ouders die met deze hartverscheurende keuze worden geconfronteerd. Eén, 21.30-22.00u.

sport

UEFA Champions League. Voorbeschouwing, verslag en nabeschouwing van Barcelona-Arsenal. Wedstrijdcommentaar: Jeroen Grueter. Ned.3, 20.15-23.20u.