Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Voor deze keer met 14, net als opa

Bij de Future Cup in Amsterdam waren de ogen gericht op Angoy Cruijff.

De kleinzoon van Johan verloor met de B-junioren van FC Barcelona van Ajax.

De Nederlandse speaker op Sportpark De Toekomst kondigt de nummer 14 van de B-junioren van FC Barcelona vreemd genoeg aan als Kroif. De zeventienjarige Jessua Andrea Angoy Cruijff is een beetje nerveus als hij kort daarop met zijn grijs-roze schoenen het veld betreedt tegen zijn leeftijdgenoten van Ajax. De rechtsback van de blaugrana speelt een helft mee en kan niet voorkomen dat de wedstrijd kansloos met 2-0 verloren gaat. „Ik had hier graag gewonnen, maar het mocht niet zo zijn”, zegt Angoy Cruijff na afloop onder de Bob Haarms tribune. „Toch is het speciaal om hier te spelen. Mijn opa is hier heel goed geweest.”

De kleinzoon van Johan Cruijff heeft tijdens de Paasdagen bij de Future Cup de ogen van het Amsterdamse publiek op zich gericht. De toeschouwers vergapen zich aan de tiener, die bij zijn eerste optreden tegen het jeugdelftal van China zichtbaar druk voelt. De begeleiders van de Catalaanse voetbalgrootmacht proberen hun verdediger zoveel mogelijk af te schermen. „Het is mijn taak om de druk van de schouders van Jessua weg te nemen”, zegt de jeugdtrainer en oud-prof Sergi Barjuan. „Je mag hem niet vergelijken met Johan Cruijff. Iedere speler is anders. Iedere speler heeft zijn eigen kwaliteiten. Al denk ik dat hij van al zijn familieleden wel wat heeft.”

De zoon van de voormalige Spaanse profkeeper Jesus Angoy en de Nederlandse Chantal Cruijff maakt sinds dit seizoen deel uit van de beroemde jeugdopleiding van Futbol Club Barcelona. De tiener droomt ervan om in navolging van zijn opa, zijn vader en zijn oom Jordi Cruijff op een dag de clubkleuren van het eerste elftal in Camp Nou te mogen verdedigen. „Ik zal zo hard mogelijk werken om alles uit mijn carrière te halen. Maar het zal moeilijk worden om mijn opa te overtreffen”, stelt de rechtervleugelverdediger met een verlegen glimlach op zijn gezicht.

Angoy Cruijff omschrijft zichzelf als een snelle verdediger. Als de jonge voetballer vervolgens stelt dat hij zowel met zijn opa als zijn vader dingen gemeen heeft, moet Sergi lachen. „Ik wist niet dat Jessua kan keepen”, stelt de coach met een verwijzing naar zijn oud-ploeggenoot Jesus Angoy. De doelman heeft negen keer in het eerste van FC Barcelona gespeeld, maar Jessua herinnert zijn vader vooral als kicker van de Barcelona Dragons. „Toen ik klein was, ging ik altijd naar mijn vader kijken als hij American football speelde. De loopbaan van mijn opa ken ik alleen van de televisiebeelden. Hij is mijn enige voorbeeld als voetballer”, zegt Angoy Cruijff. „Als ik iets fout doe krijg ik kritiek van hem. Maar hij geeft ook complimenten als het goed gaat.”

De verdediger speelt normaal gesproken met rugnummer 2, maar de trainers laten hem in Amsterdam met ‘14’ spelen. In de wedstrijd tegen Ajax is Angoy Cruijff gekoppeld aan de zestienjarige Terrel Ondaan. De rechtsback heeft zijn handen vol aan de snelle, wendbare Ajacied. De kleinzoon van El Flaco (de dunne) kan niet voorkomen dat Ondaan de thuisclub met een schitterende omhaal op een 1-0 voorsprong zet. De temperamentvolle Sergi windt zich langs de lijn op over het tegendoelpunt. De voormalige linksback, die in 1993 onder Johan Cruijff zijn debuut voor FC Barcelona maakte, kan nog altijd slecht tegen zijn verlies. Met wilde gebaren probeert hij zijn spelers te sturen. In de rust haalt Sergi Angoy Cruijff naar de kant voor de net zestienjarige Brian Olivian Herrero. Sergi kan daarmee niet voorkomen dat Ajax in het tweede half uur nogmaals scoort via Rodwendey Schoop.

FC Barcelona en Angoy Cruijff zijn uitgeschakeld voor de halve finales en zullen het toernooi als zevende eindigen. Ajax wint het toernooi door in de finale China te verslaan. Het elftal van jeugdcoach Robin Pronk logenstraft daarmee een beetje de kritiek die Johan Cruijff de afgelopen jaren op de opleiding van Ajax uit. De erevoorzitter van FC Barcelona is van mening dat de Catalaanse voetbalclub het Nederlandse Ajax als opleidingsinstituut voorbij is gestreefd. Zo komen huidige profs als Victor Valdes, Carles Puyol, Andres Iniesta, Xavi, Sergio Busquets, Gerard Piqué, Pedro en Lionel Messi allemaal uit la cantera van de Spaanse kampioen.

Sergi en Angoy Cruijff kunnen in Amsterdam het gelijk van El Salvador niet aantonen. De tieners van Ajax zijn een klasse beter. Angoy Cruijff verdedigt zijn opa onbewust op Cruijffiaanse wijze. „Of ik onder de indruk van Ajax was? Nee, eigenlijk niet. Ze spelen hetzelfde soort voetbal als wij.”